Răzvan Cherecheș, expert UBB în sănătate publică, a explicat modul în care s-a dezvoltat într-un timp așa de scurt vaccinul împotriva noului coronavirus.

În mod normal, pentru dezvoltarea unui astfel de vaccin, durează până la 15 ani pentru crearea unui vaccin. În cazul serului anti-COVID, procedura a fost accelerată semnificat.

Cherecheș susține că totul a depins de noroc privind găsirea antidotului într-un timp de doar câteva luni.

„Am avut noroc. Noi, ca omenire, am avut noroc. Dezvoltarea unui vaccin poate lua și 10-15 ani. Niciodată în istoria omenirii nu s-au alocat atât de multe resurse financiare, dar și umane, pentru realizarea unui singur produs”.” a spus profesorul de sănătate publică.

Cherecheș: Am avut noroc

Conform expertului, epidemia de SARS din 2002 și MERS din 2012 a contribuit considerabil la găsirea în doar câteva luni a antidotului anti-COVID. Virusul care a provocat cele două epidemii face parte din aceeași familie ca și cel SARS Cov-19. Alfel spus, specialiștii au știu exact cu ce au de-a face. Motiv pentru care creearea vaccinului a fost pe repede înainte.

„Imediat după aceste două epidemii, a început lucrul la vaccinul împotriva acestui tip de virus. Informațiile și cunoștiințele acumulate de specialiștii care au lucrat la acest ser au contribuit la dezvoltarea vaccinurilor anti-COVID de azi.” a mai precizat Răzvan Cherecheș.

Pe lângă aceasta, tehnologia ARN Mesager ( ARNm) nu reprezintă o noutate. Specialiștii lucrează la ea de peste 20 de ani.

„Tehnologia a fost inițial dezvoltată pentru tratarea cancerului, dar în perioada de pandemie s-a aflat că poate fi adaptată și pentru vaccinurile anti-COVID” a explicat profesorul.

Totodată, triajul de fază trei a durat mai puțin timp și un număr considerabil din populație era deja infectată. Astfel, evoluția persoanelor infectate nevaccinate și cele infectate vaccinate a fost vizibilă într-un timp mai scurt.

Dezvoltarea vaccinului anti-COVID a avut în spate ani de zile de analize și cercetări. De asemenea, mobilizarea a fost una exemplară, specialiști din toate țările au lucrat fără oprire în descoperirea unui antidot împotriva noului coronavirus.