Ungaria devine, astfel, prima țară liberă din UE, a precizat  şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, relatează agenția de presă maghiară MTI.

În luna aprilie ac,  au fost administrate aproape 2 milioane de prime doze de vaccin anti-COVID-19.  Procentul populaţiei adulte inoculate ajungând la 53%, iar ca urmare procesul de redeschidere a ţării va continua şi maghiarii cu certificate de imunitate pot avea din nou acces la serviciile suspendate în martie.

Ungaria devine prima țară liberă din UE.  Ce se va întâmpla cu cei fără certificate de imunitate

Restricțiile de circulație vor rămâne în vigoare pentru cei care nu dețin certificate de imunitate, cel puțin până la data de 1 august ac, spun oficialii Ungariei.

Gergely Gulyas a subliniat că, pe baza certificatelor de imunitate,   cetăţenii Ungariei care se întorc din alte ţări nu vor mai fi obligaţi să se izoleze, aspect valabil și pentru minorii care îi însoţesc.

Mesajul din România:” Hai  că se poate!”

Anunțul oficialilor ungari coincide cu recordul de vaccinări anti-COVID din România. Cele două state sunt în strânsă legătură. Astfel, interesul față de restrucțiile reciproce este evident.

Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că tot mai mulți oameni aleg să se vaccineze. Astfel, joi, 6 mai, s-a înregistrat  un record la administrarea dozelor anti-COVID.

Au fost imunizați 100.454, de oameni, conform datelor oficiale. Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT).

Conform Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), reacțiile adverse raportate sunt enumerate în funcție de următoarea convenție privind frecvența:

– Foarte frecvente (≥1/10) Frecvente (≥1/100 și <1/10) ;

– Mai puțin frecvente (≥1/1.000 și <1/100);

– Rare (≥1/10000 și <1/1.000);

– Foarte rare (<1/10.000).

„100 454 persoane vaccinate, în ultimele 24 de ore. Am promis, am făcut! România, hai că se poate!”, a fost mesajul transmis de   premierul României, Florin Cîțu, pe contul de Facebook.

În toate statele UE, inclusiv România și Ungaria se desfășoară maratonul vaccinării anti-COVID. Sunt amenajate centre de vaccinare fără programare.

sursă foto: roxanab.ro