Mihai Eminescu este socotit de cititorii români și de critica literară drept cel mai mare poet român, prozator și jurnalist din literatura română. Dincolo de opera sa inegalabilă, multe aspecte din viața sa au rămas mai puțin cunoscute publicului larg.

Pasionat de fotbal și înot

Cunoscuții poetului spuneau că îi plăcea să joace fotbal și era un foarte bun înotător. Fotbalul l-ar fi desprins de la profesorul său din perioada adolescenței când era elev la Cernăuți, Aron Pumnul.

De asemenea, și-a făcut ucenicia de înotător în bălțile de la Ipotești încă din copilărie. George Călinescu a spus că  și-a făcut o formă fizică de invidiat.

Își speria tatăl cu șerpi

Mihai Eminescu obișnuia să-și sperie tatăl ( Gheorghe Eminovici) într-un mod ciudat. Mergea în pădure să prindă șerpi vii, după care în punea în apropierea casei. Apoi își chema tatăl să vadă ,, ce pasăre a prins” și stătea deoparte râzând când tatăl lui dădea cu ochii peste șerpii prinși de către Mihai.

A vrut să se călugărească

Frica de o internare la sanatoriu l-a făcut pe Eminescu, pe 23 iunie 1883, să-i ceară lui Maiorescu să intre la o mănăstire din București. În acea perioadă, poetul era ,,stricat cu toată lumea”.

,,Foarte excitat, sentiment al personalității exagerat, vrea să se călugărească, dar să rămână în București”, scria eminescologul Theodor Codreanu în lucrarea sa ,,Eminescu și mistica nebuniei”.

 Se încuia în cameră cu zilele ca să citească

Eminescu se încuia în cameră pentru a citi, cu zilele și nopțile. Nu acorda nevoilor personale și nu se mai ocupa de lucrurile gospodărești. Ioan Slavici povestește despre Eminescu  că ,, nu mai ajungea nimeni să-i dereticească sau să-i măture prin casă. ( ..) Barba și-o uita nerasă și fiindcă-i supărau țepii ei, lua biceagul și pierdut în gânduri sau adâncit în lectură și-o scotea fir cu fir încâit îi rămâneau pete-n față”.

A murit singur într-un salon

Mihai Eminescu a murit pe 15 iunie 1889, la ora 4.00 dimineața, la Sanatoriul de Boli Mintale al Doctorului Șuțu. El a decedat într-un halat ponosit, pe un pat metalic de spital. Înainte de a trece în neființă, a cerut doar un pahar cu lapte și sprijin moral.

Medicului de gardă i-a spus că ,,sunt năruit”, iar la scurt timp s-a stins pe pat, singur, închis în camera de spital. În halatul în care murise se aflau ultimele sale poezii: Viața și Stele în cer.

Alte curiozități

Lui Mihai Eminescu îi plăcea să piardă nopțile și să fumeze. Poetul Național cunoștea mai multe limbi străine: greacă, germană,franceză, spaniolă, latină, italiană și sârbă.

De asemenea, a legat o prietenie strânsă cu Ion Creangă. Veronica Micle s-a sinucis la 50 de zile după moartea lui Mihai Eminescu.

Eminescu suferea de bipolaritate, iar el a avut cu Veronica Micle un copil ce s-a născut mort în 1879.

La 15 ianuarie, în România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale. A fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, în urmă cu 10 ani. În această zi marcăm nașterea poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889)