Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei (ANRE) a modificat noile metode prin care se dau bani pentru întreruperea energiei electrice. Intră în vigoare de azi, 21 aprilie.
Concret, un consumator poate primi atât despăgubiri, cât și compensații pentru aceeași întrerupere a energiei electrice.
Companiile vor trebui să țină cont de aceste lucruri, de astăzi, 21 aprilie. Dacă la plată intră atât despăgubirea cât și compensația se alege cea cu valoare mai mare, informează ANRE.
“În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță și o despăgubire, el primește atât despăgubirea, cât și compensația”.
Vechea reglementare preciza: “În situația în care, pentru aceeași întrerupere, utilizatorul este îndreptățit să primească și o compensație conform Standardului de performanță, și o despăgubire, el primește fie despăgubirea, fie compensația. Respectiv, pe cea care are valoarea cea mai mare”.
Cum primești bani pentru întreruperile de energie electrică. Transilvania e pe listă
Compensațiile se oferă, de regulă, în cazurile în care fie alimentarea cu energie electrică nu este reluată în timpul regulamentar (șase ore în orașe, patru ore în orașele reședință de județ, 12 ore în mediul rural). De asemenea, dacă au loc prea des întreruperi lungi (mai mult de opt într-un an la oraș sau 12 la țară), în condiții de vreme normală. Compensațiile se acordă automat. Sunt pentru fiecare eveniment, de 30 de lei pentru clienții racordați la joasă tensiune, 200 pentru cei racordați la medie tensiune și 300 de lei cei la înaltă tensiune, scrie economica.net.
Despăgubirile sunt plătite, când apar defecțiuni ale aparatelor casnice ca urmare a fluctuațiilor de tensiune, explică ANRE.
Ce s-a stabilit pentru Transilvania
În luna ianuarie ac, mai multe județe din Transilvania au rămas în beznă, din cauza suprasolicitării frecvenței din nord-vestul Europei. A fost cea mai mare pană de curent din nord-vestul Europei. Pagubele sunt uriașe, depășesc 800 de miliarde de euro.
Despăgubirile se vor face prin instituțiile naționale din fiecare țară. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului din România este deja în legătură cu autoritățile europene de protecție a consumatorului, a transmis Virgil Popescu, ministrul Energiei.