Este vorba despre un document digital care va cuprinde datele celor vaccinați anti-Covid. Practic, datele înscrise pe certificatul de vaccinare vor fi preluate și folosit pentru a călători cu avionu, transmite Reuters.

Se estimează că acesta va fi gata la mijlocul lunii martie ac.

La această măsură s-a ajuns, după ce traficul aerian s-a diminuat masiv.

Potrivit unui raport IATA, în anul 2020, numărul pasagerilor aerieni a scăzut cu 65% fată de cel al anului 2019.

Riscul de transmitere a virusului Covid-19 este la tot pasul, iar măsura este gândită pentru salvarea turismului.

Document  în pandemie. Deciziile se iau la nivel central

Joi, 25 februarie, liderii UE vor lua o decizie în acest sens. În mare parte, statele UE sunt de acord ca acesta să fie introdus, însă, se tem că vor apărea probleme de natură juridică.

Pe de o parte este vorba despre protecția datelor cu caracter personal, pe de altă parte de discriminare.

Un punct de vedere în acest sens a exprimat și președintele Consiliului Național al Combaterii Discriminării(CNCD)

 Asztalos Csaba, a menționat că în statele membre UE există dezbateri pe această temă.  Jurisprudența CEDO de până acum dă semne că interesul public, al comunităților va cântări mai mult decât libera circulație, întrucât este vorba despre protejarea sănătății. Asztalos Csaba spune că judecătorii vor analiza dacă îngrădirea va fi justificată sau nu.

Organizația Mondială a Sănătății a atras atentia încă din noiembrie 2020 că acesta va fi principalul mod de călătorie în contextul pandemiei și prelucrarea datelor se face legal, interesul fiind justificat de limitarea efectelor pandemiei.

În România, vaccinarea este gratuită și voluntară. Încă din iarnă unele companii aeriene din străinătate au început să dezvolte aplicații mobile pentru introducerea datelor celor vaccinați, necesare în statele care au recurs la această metodă pentru a fi tranzitate.

În ceea ce priveste GDPR, de asemenea, prelucrarea datelor personale este dată de importanța sănătății publice.