La o asemenea decizie  de vaccinare anti-Covid s-a ajuns, după apariția unor noi tulpini, dar și pentru faptul că încă se investighează efectele devastatoare asupra organismului uman.

„Este posibil să avem cicluri de vaccinare similare cu cele pentru prevenirea infecției gripale, din două motive. Un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi. Atunci ar trebui (să ne vaccinăm – n. red.) în fiecare an sau la doi ani. Asta este o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim. Dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente”, a precizat  Alexandru Rafila, la Digi24.

Vaccinarea anti-Covid, explicații de la medicul Rafila

Oficialul OMS recunoaște că nu se testează suficient, dar precizează că nivelul de detectare a anticorpilor este avansată.

Mai exact, o persoană poate afla în ce măsură devenit imună la virusul Covid, după administrarea vaccinului, printr-un test de măsurare a anticorpilor.

„În momentul de față avem două elemente care contează. Primul este legat de faptul că se detectează acum anticorpii anti-Spike. Adică împotriva proteinei S. Sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă”, a explicat Rafila.

Vaccinarea anti-Covid va deveni periodică, nu și obligatorie

Până la acest moment, în România s-au administrat peste un milion de doze anti-Covid. Datele oficiale plasează țara noastră pe locul al treilea în Europa. Bilanțul este surprinzător, întrucât au fost numeroase probleme privind programarea, funcționarea centrelor de vaccinare anti- Covid.

În județele Timiș, Caraș-Severinau fost cele mai multe probleme, din cauza lipsei suficiente de doze.

În ce privește reacțiile adverse, s-au semnalat câteva sute de efecte cunoscute, locale, de scurtă durată.

Autoritățile neagă că decesul asistentei de la Institutul Marius Nasta este legat de adminisrarea vaccinului anti- Covid.