Hotărârea cu numărul 25 conform căreia Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pot emite un ordin comun cu privire la reluarea anului școlar în condiții de siguranță, a fost adoptat în cursul acestei zile de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, CJSU.

Printre prevederi se numără și:

  •  Permiterea participării zilnice cu prezență fizică la cursuri, a elevilor cu cerințe educaționale speciale, indiferent de clasă.
  • Permiterii participării zilnice cu prezența fizică la cursuri a întregului efectiv al claselor a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal.
  • Permiterea organizării orelor remediale, cu prezența fizică.

Aceste lucruri vor fi valabile în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este instituită măsura carantinei zonale, sub condiția respectării stricte a normelor de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

„A apărut o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență care prevede posibilitatea de a reveni la școală în efective complete pentru anumite categorii. Mai ales pentru clasele terminale și cei din învățământul special, pentru copiii cu cerințe speciale.

Astăzi (joi – n.r.) vom hotărî, avem și Consiliul de Administrație, și, în funcție de rata de infectare pe OAT-uri, sigur vom hotărî și scenariile, în urma propunerilor venite de la școli. (…)

Situații majore par să nu fie. Rata de infectare pe Timișoara, ca să dăm un exemplu, comparativ cu ce s-a întamplat ieri (miercuri – n.r.), din câte știu, a fost 2,43, asta înseamnă scenariul 2. Adică copiii de grădiniță, clasele primare și clasele terminale vor veni la școală efectiv complet”, a declarat inspectorul școlar general adjunct de Timiș, Cosmin Hogea

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență se reunește sâmbătă

Elevii celorlalte clase vor reveni la școală conform scenariilor roșu, galben, și verde, respectându-se, potrivit Inspectoratului Școlar General Timiș, procedurile cu care deja am fost obișnuit.

Astfel, școlile vor înainta horărârile după care unitățile de învățământ vor funcționa Consiliului de Administrație, pe baza ratei de incidență. Odată aprobat scenariul, se va necesita avizarea Direcției de Sănătate Publică Timiș (DSP), după care, acesta va fi trimis către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

„Rămânem în același registru al procedurilor pe care le-am avut și până acum și anume: joi (29 aprilie – n.r.), unitățile de învățământ vor transmite până la ora 11:30 hotărârile Consiliului de Administrație în care funcționează școala în baza indicelui la nivelul comunității.

Vineri este zi liberă și, ca atare, am decalat această organizare în Consiliul de Administrație cu o zi mai devreme. În urma aprobării scenariului, vom înainta spre avizare la DSP, urmând a le înainta către CJSU”, a explicat Marin Popescu, inspector școlar general de Timiș.

Solicitările vor fi trimise către CJSU care va decide, în cursul zilei de sâmbătă, scenariile după care școlile din județ vor funcționa.

„Dacă nu joi, probabil că sâmbătă am vrea să introducem în CJSU solicitările venite din partea noastră, bazate pe scenariile stabilite la nivelul unităților de învățământ, astfel încât sâmbătă să anunțăm părinții și elevii despre debutul școlii după vacanță, în scenariile în care au fost aprobate de CJSU”, a mai spus Marin Popescu.

Hotărâri valabile pentru numai șapte zile

Valabilitatea hotărârilor de față se întinde pe o perioadă de șapte zile, respectiv până vinerea viitoare. Ulterior, se va or6ganiza o altă ședință pentru stabilirea modului de funcționare a școlilor pe viitor.

Scenariul 1 (verde): preșcolarii și toți elevii merg la școală.

Scenariul 2 (galben): merg fizic în unitățile de învățământ preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și cei din anii terminali din învățământul profesional și postliceal. Ceilalți elevi participă în sistem online la ore.

Scenariul 3 (roșu): merg fizic în unitățile de învățământ preșcolarii și elevii din învățământul primar. Jumătate din elevii din clasele terminale (a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal) merg fizic, iar ceilalți elevi din alți ani de studiu studiază în online.

Regulile rămân neschimbate

Potrivit Inspectoratului școlar 6general, părinții trebuie să fie în permanenți atenți la coppi acestora, iar în cazul în care tușesc, să nu li se permită prezența în școală.

„Este foarte important să fim responsabili noi, părinții, într-o relație cu unitatea de învățământ și mă refer aici la colegii ceilalți și la profesori. Dacă facem un triaj epidemiologic ne dăm seama de starea de sănătate a copilului de acasă, (…) e clar că dacă are o stare apatică, dacă are temperatură, dacă tușește, dacă ii curge nasul… Părinții își cunosc foarte bine copiii. Sigur că avem această cultură din trecut de a-l trimite la școală, chiar dacă avea aceste mici simptome, trebuie încet s-o eliminăm”, transmite Marin Popescu.

În cazul în care școlarii se vor întoarce în bănci, aceștia sunt nevoiți să se dezinfecteze pe mâini, să calce pe covorul cu clor amplasat la intrarea unității de învățământ, să utilizeze masca de protecție și să respecte circuitul de la intrare în clasă.

„Este foarte important să se respecte circuitele, dezinfecția la intrarea în unitatea de învățământ pe mâini, să calce pe acel covoraș cu clor, să poarte masca, să respecte circuitul de intrare în clasă, distanțarea fizică în clasă este, de asemenea, foarte importantă. E clar că unitățile de învățământ au această rutină și aceste circuite sunt deja gândite de foarte mult timp și rutina există.

Unitățile de învățământ sunt pregătite pentru revenirea la școală și din perspectiva materialelor și a echipamentelor, a circuitelor, a sălilor de clasă, a izolatoarelor, a acelor încăperi în care, dacă există simptome, copii sunt duși în zona acestui izolator, se anunță familia, se aplică test dacă familia este de acord”, mai spune inspectorul școlar general.