România se află pe locul 18 la nivel global, iar la nivelul Uniunii Europene, țara noastră ocupă locul șase.

„Dacă la începutul săptămânii au apărut informaţii cum că România se află pe un loc 18 la nivel global cu privire la numărul de doze de vaccin administrate şi pe locul şase în Europa şi astăzi ne menţinem pe poziţii înaintate, peste media europeană, ca performanţă a campaniei de vaccinare. (…) Putem spune că am depăşit inclusiv ţări care au sisteme de sănătate mult mai performante, sisteme de sănătate cu o infrastructură mult mai eficientă, precum Franţa, Belgia.

Din datele pe care le avem pentru data de 19 ianuarie, am impresia că suntem chiar în faţa Germaniei ca număr de doze administrate pe procent de populaţie”, a afirmat Baciu.

Eforturile celor din linia I

Secretarul de stat a mai adăugat că eforturile  făcute de către personalul medical și toti cei împlicați în campania de vaccinare au clasat țara noastră printre primele țări în Uniunea Europeană privind vaccinarea populației.

„Contrar condiţiilor preliminare care definesc sistemul de sănătate din România, care nu este neapărat cel mai performant la nivel european, dimpotrivă rapoartele Comisiei Europene la sfârşit de an ne prezintă România ca fiind codaşă în diverse clasamente care se uită la performanţa sistemului de sănătate, iată că, în această privinţă, (…) graţie eforturilor susţinute pe care le-au făcut cei implicaţi în organizarea campaniei de vaccinare şi, în primul rând, personalul medical implicat activ în procesul de vaccinare România este peste media europeană şi acesta este un semnal îmbucurător”, a spus Andrei Baciu, pentru AGERPRES.

Baciu a mai precizat că în prima etapă de vaccinare cu serul produs de către compania Pfizer BioNTech, mai bine de 75 % din personalul încadrat în prima etapă a fost deja imunizat. Până la sfârșitul lunii ianuarie procentul ar putea ajunge la peste 85 %.

2,5 milioane de doze de vaccin Pfizer BioNTech

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a mai declarat că până la sfârșitul lunii martie, România va primi 2,5 milioane de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech și din partea companiei americane Moderna un număr de 400.000 de doze.

„Pentru început sunt doze limitate, însă numărul de doze va creşte de la săptămână la săptămână. (…) Aşteptăm şi veşti cu privire la celelalte tipuri de vaccinuri şi, pe măsură ce acestea vor primi autorizaţie, numărul acestora va creşte”, a explicat secretarul de stat.

Până în luna septembrie a acestui an, obiectivul României este de a vaccina un număr de 10,4 milioane de persoane.