Gheorghiță spune că pașaportul COVID va începe să fie folosite curând de români, iar până la sfârșitul lunii iunie vor fi eliberate aceste documente care permit călătoriile în timpul pandemiei de Covid. La acest moment, oficialii Guvernului pregătesc portalul care permit eliberarea pașapoartele COVID.

Acest tip de certificat se va putea genera la solicitarea fiecărei persoane de pe un portal la care la acest moment se lucrează. Acesta  va fi gata în perioada următoare. El va fi disponibil atât pe telefon, îl putem prelua și arăta de ori câte ori se solicită. Este un cod QR care conține o serie de informații esențiale cum ar fi nume, prenume, data nașterii, tipul de informație medicală pe care o oferă și statul emitent”, a declarat Valeriu Gheorghiță la Europa FM.

Pașaportul Covid, valabil în UE

Certificatul este gratuit, securizat și accesibil tuturor cetățenilor din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. State precum  Bulgaria, Cehia, Danemarca, Germania, Grecia, Croația și Polonia au deja eliberat primele certificate.

Pașaporul COVID atestă vaccinarea unei persoane împotriva acestui virus, trecerea prin infecție-condiții esențiale pentru a putea călători.

De marți, 1 iunie a fost lansat sistemul tehnic la nivelul UE care permite verificarea certificatelor COVID în condiții de siguranță și cu respectarea vieții private, a anunțat Comisia Europeană într-un comunicat.

Ce urmează de la 1 iulie

Acordul politic al statelor membre din 20 mai trebuie să fie adoptat în mod oficial de Parlamentul European și Consiliul European. Regulamentul se va aplica de la 1 iulie.   Statele membre care au nevoie de mai mult timp prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor. Totodată, Comisia va continua să ofere sprijin tehnic și financiar statelor membre pentru a se conecta la portal, se arată în comunicarea UE.

Mai mulți europarlamentari au contestat certificatul COVID, deoarece ar încălca dreptul la protecția datelor cu caracter personal.