Wuhan(China), orașul în care au apărut primele cazuri de Covid-19, era mult prea departe de noi, iar aroganța politicienilor mult prea mare să se gândească că oxigenul din spitale chiar înseamnă viață.

În pandemia de Covid-19, medicii s-au transformat în pacienți. Unii au ieșit învingători din lupta cu acest virus.

Astfel, am ajuns să vorbim despre reziliență în pandemie.

 Cum văd medicii  de la Urgență pandemia de Covid. Reziliența în pandemie

EvZ Transilvania a discutat cu unul dintre medicii care asigură primul ajutor al oamenilor, inclusiv al celor care rămân fără aer din cauza virusului Covid. Vlad Sârzea este medic la Ambulanță, prima pe care o chemăm în caz de urgență. Este obișnuit să vadă moartea în fiecare zi, însă, este unul dintre cadrele medicale care a avut pregătire epidemiologică.

În timpul rezidențiatului efectuat în Franța, a avut parte de episoade epidemice: virusul Mers Cov(Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus), mai puțin contagios decât forma Covid-19 și Ebola. În Franța, ajungeau cazurile din Africa, așa zisele cazuri de import. Acolo a învățat să îmbrace combinezonul și să reacționeze la alertele din spital.

Medicul Vlad Sârzea: „ La început nu știam ce să facem! Oxigenul nu făcea față!”

Vlad Sârzea spune că pe medici i-a luat prin suprindere modul rapid de transmitere a virusului Covid-19. Debutul pandemiei a fost plin de necunocute. Nu exista un tratament standard, nu se știa cum ajunge virusul să ucidă.

„ La început nu știam ce să facem. Pacienților cu probleme respiratorii, deși li se administra oxigen, nu erau bine.

Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății(OMS), de a nu face autopsii celor care au decedat de Covid a fost discutabilă.

„ Atât timp cât nu faci autopsii, nu știi de ce omoară virusul. Asta, până când medicii italieni au rupt protocoalele și au început să facă autopsii. S-a văzut, astfel, că se formează cheaguri de sânge care blochează transportul sângelui către alveola pulmonară. Așa au fost introduse anticoagulantele în tratamentul Covid. Au scăzut mortalitataea cu 50%, conform unui studiu al medicilor din Paris„ , precizează Vlad Sârzea, pentru EvZ Transilvania.

Reziliența în pandemie. Vaccinarea, calea spre revenirea la normalitate. Cât durează imunitatea

Pentru toți, medici sau nu, impactul emoțional adus de virusul Covid a fost la momentul primului deces al unei rude sau al unui cunoscut.

Așa s-a întâmplat și în cazul doctorului Sârzea. Primarul comunității din care face parte a fost răpus de Covid, subit, în toamna anului trecut. S-a gândit, ca medic, dar mai ales ca om, la necesitatea unui vaccin împotriva acestui virus.

„Vaccinul produs de Pfizer sau Moderna este un vaccin genetic, însă, lanțul reacțiilor chimice din organism nu permite trecerea din ARN mesager în ADN. Au apărut tot felul de mituri, că ne modifică structura genetică. Nu există așa ceva!” , spune Vlad Sârzea.

Toate vaccinurile au la bază informație genetică

Acesta subliniază că toate vaccinurile au la bază informație genetică, dar cel produs pentru Covid-19 reușește să producă anticorpi, imunitate celulară. Asta înseamnă că nu vorbim despre imunitate sporadică, de câteva luni, ci pentru ani buni. Cel puțin la aceste studii se raporetază medicii acum.

„Este un vaccin pur, conține ser, o bulă de colesterol care e naturală, ARN mesager și polientilenglicol, singura chestie care nu e naturală. De aceea, se păstrează la -80 de grade” .

În ce privește teama pacienților față de reacțiie adverse, aceștia  se pote consulta medicul de familie. Decizia se ia în funcție de istoricul medical al fiecăruia.

Kinderul fără surprize. S-a infectat, ca mulți alți medici din țară

Oricât s-a protejat, inevitabilul s-a produs. S-a infectat, a dus virusul acasă, dar formele au fost ușoare.

Medicii au dezvoltat un soi de rezistentă în fața fricii de moarte. Asta nu înseamnă că au vreo siguranță. Nu știu când se termină pandemia, când viața revine la normal. Se raportează la cifre și la dorința de a veni în ajutor.

Recomandarea mea pentru pacienți este să se vaccineze. Cifrele arată eficiența. Să respingă automedicația, să aibă încredere în medici, să se informeze din surse sigure” , precizează Vlad Sârzea.

Pandemia de Covid s-a transformat pentru mulți dintre noi într-un  Kinder fără surprize. Descoperi lucruri pe care nu le dorești sau pentru care nu ești suficient de pregătit.

„Eu rămân optimist. Mă uit la numărul pacienților pe care îi transportăm. A scăzut simțitor” , susține medicul Sârzea.

Ultima raportare a autorităților arată că în România peste 700 000 de persoane au fost infectate cu Covid, de la începutul pandemiei.

Numărul celor care se  vaccinează zilnic a ajuns la 40 000.