Update. Minerii au decis să iasă la suprafață în această seară. 11 dintre ei au avut nevoie de îngrijiri medicale, după o săptămână de protest în subteran. Liderii lor spun, însă, că tot vor continua protestele.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a explicat că minerii vor primi în trei tranșe banii, dar nu mai devreme de data de 26 februarie, așa cum s-a anunțat inițial.

” Vom aloca bani în trei tranșe de plată pentru plata salariilor pe trei luni și a ajutorului de încălzire, acordarea de salarii compensatorii pentru cei care ies la pensie;

Vor fi plătite tichetele de masă și transportul la și de la locul de muncă pentru acești angajați.

Astfel, în datele de 25 și 26 februarie, minerii își vor putea deja primi drepturile salariale.  De asemenea,  o parte dintre beneficiile restante, tichetele de masă și costurile de transport” , a declarat ministrul Munciim Raluca Turcan.

Cum vor primi minerii banii. Autoritățile se grăbesc și nu prea

Inițial, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că minerii vor primi banii mai devreme de data de 26 februarie. De alfel, toate demersurile pe care le fac acum le-ar fi putut face cu mult înainte să se ajung la proteste.

„ Îmi exprim speranța că cei 70 de mineri blocați în mină vor înceta greva, vor ieși la suprafață și, prin soluțiile agreate azi. Vom avea o redresare pe termen lung a activităților din jurul Complexului Hunedoara” .

Cum a ajuns dezastrul financiar de la CEH la DIICOT

Într-un final, Ordinanța de Urgență semnată a fost transmisă către mineri.

Autoritățile s-au sperit, deoarece minerii au anunțat că vor lua cu asalt Bucureștiul. Mulți politicieni au spus că există riscul unei noi mineriade.

În afara drepturilor salariilor întârziate, minerii cer și condiții de muncă decente.

Sunt sporuri de toxicitate incluse în salariu la care au dreptul. Angajații de la Termocentrala Mintia susțin că nu le-a fost accepată propunerea de a le fi reparat măcar liftul.

De altfel, CEH are proceduri judiciare deschise de Comisia Europeană(CE) pentru nerespectarea măsurilor de protecție a mediului. Acest lucru poate îngreuna reorganizarea judiciară a complexului, pe lângă amenzile uriașe pe care le poate primi de la oficialii europeni.