Județul Brașov este dintre cele mai poluate județe, iar gestionarea deșeurilor dă bătăi de cap autorităților.

Astfel, luni, 1 martie, ministrul Mediului, Tancoz Barna, a luat la pas județul Brașov, pentru a vedea cum sunt este implementat managamentul de gestionare a deșeurilor.

După întâlnirea cu autoritățile locale, a menționat că va susține CJ Brașov pentru implementarea tuturor proiectelor. Suma, însă, este fabuloasă. 100 de milioane de euro speră să obțină autoritățile prin finanțare europeană.

Brașov. Munți de gunoaie. Ce riscă autoritățile

Pentru cei care nu știu, procedura de infringement este o măsură juridică, aplicată statelor europene, prin care li se dă termene concrete de remediere a  neregularităților din mediu, în caz contrar, statul care nu le îndeplinește primește amenzi de la Comisia Europeană, care pot ajunge până la sute de mii de euro pe zi, amenzi care se plătesc din bugetul public, adică și din contribuțiile oamenilor.

Gunoaie și poluare-Transilvania e pe lista neagră

Pe cât e de frumoasă Transilvania, regiunea cu un real potențial turistic, pe atât de poluată este.

Județele precum Brașov, Cluj-Napoca, Maramureș, Baia-Mare  sunt pe lista celor mai poluate din țară, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră, dar și pentru lipsa de acțiune  împotriva mafiei care a decimat pădurile din aceste zone.

Totodată, gestionarea deșeurilor încă dă bătăi de cap autorităților care, încearcă să gândească proiecte pentru depozitarea corectă a deșeurilor și educarea populației privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Paradox. Unii plâng pădurile, alții aruncă gunoiul în centrele orașelor

Dacă oamenii din Baia- Mare au protestat împotriva defrișărilor ilegale, cei din Cluj-Napoca, Sibiu, Bihor au probleme în gestionarea deșeurilor.

Din păcate, în mediul virtual, circulă imagini sumbre cu gunoaie aruncate în centrele orașelor, iar așteptările sunt doar din partea autorităților.  Acest lucru demonstrează că educația civică e deficitară, pe alocuri.

Un raport al Comisiei Europene arată că mai puțin de 10% din gunoi este reciclat, apoi ars în fabrici de ciment fără dispozitive de filtrare, ceea ce înseamnă poluare excesivă, boli respiratorii, cancer, malformații genetice, spun specialiștii în sănătate.

Recent, în Bihor au fost descoperite gropi de gunoi clandestine, iar amenzile de la Garda de Mediu au curs, însă, proiectul Consiliului Județean de a amenja un depozit ecologic a fost anunțat abia pentru anul 2021.

În Sibiu, firma care asigură ridicarea gunoiului menajer a încheiat parteneriate cu școlile și universitățile pentru educarea populației în ceea ce privește colectarea selectivă.

Ce anunț a făcut ministrul Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, suține că investițiile pentru mediu vor fi salvarea de la plata amenzilor aplicate de Comisia Europeană.

Acesta ar dori o suplimentare de buget, pentru mecanisme care să reducă efectele poluării și să asigure gestionarea eficientă a  deșeurilor.

„ Este o prioritate fundamentală la care trebuie să lucrăm toţi, fără excepţie. În plus, anul 2021 trebuie să fie şi anul investiţiilor pentru sectorul de mediu, ape şi păduri. Trebuie să actualizăm şi să prioritizăm rapid lista de investiţii, iar prioritate vor avea, bineînţeles, proiectele care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării aerului, apei şi solului, managementul eficient al deşeurilor şi combaterea tăierilor ilegale de arbori”, a spus Barna Tanczos, conform Agerpres.