Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a spus în cardul unei sesiuni de întrebări şi răspunderi care s-a organizat la finele săptămânii trecute, faptul că Federaţia Română de Fotbal împiedică implementarea sistemului de arbitraj video, VAR, din Liga I. Potrivit acestuia, FRF nu este de acord cu achitarea cheltuielilor aferente pregătirii arbitrilor.

Justin Ştefan: „acele cheltuieli trebuie suportate de FRF pentru că aşa zice legea”

Potrivit legislației din România, FRF este cea care se ocupă de chestiunea arbitrajului. Putem să ajungem la o variantă mai bună a arbitrajelor numai când vom debloca proiectul VAR. El este blocat în momentul de faţă de FRF care a spus că nu doreşte să plătească acele cheltuieli pentru educarea şi pregătirea arbitrilor.

Dar acele cheltuieli trebuie suportate de FRF pentru că aşa zice legea, statutul federaţiei şi statutul FIFA. Legea Sportului, şi citez, spune la articolul 37 că «Federaţiile sportive naţionale organizează şi coordonează întreaga activitate a arbitrilor pe ramura de sport privind formarea, perfecţionarea continuă, clasificarea şi promovarea acestora pe baza unui regulament propriu de funcţionare». Asta scrie legea din România şi nimeni nu mă poate convinge că acele cheltuieli legate de formarea arbitrilor ar putea fi plătite de altcineva în afara Federaţiei Române de Fotbal, a spus Ştefan.

Întâlnire decisivă

Justin Ştefan a precizat faptul că se va organiza o întâlnire cu toate cluburile din Liga I pentru a se discuta dacă se doreşte sau nu utilizarea arbitrajului video.

Vom avea o discuţie cu toate cluburile, să vedem foarte clar dacă există o voinţă a tuturor 16 pentru VAR, ca să nu mai fie discuţii că unii vor, alţii nu vor. După acea discuţie vom căuta soluţii. Habar nu am ce trebuie făcut în măsura în care federaţia rămâne pe poziţie şi nu vrea să plătească banii pe care îi datorează cumva, pentru că noi am rezolvat problema legată de maşinile VAR. Există maşinile achiziţionate de EAD (n.r. – deţinătorul drepturilor TV) şi sunt puse la dispoziţia arbitrilor pentru a începe pregătirea şi după aceea să înceapă efectiv arbitrajul video.

Mai departe e clar că trebuie să se treacă peste orgoliile personale, pentru că vorbim până la urmă de două instituţii… vorbim de instituţii, nu de persoane. Mă deranjează că suntem azi aici, au trecut 7 ani de când s-a schimbat regimul la FRF şi încă sunt lucruri de îmbunătăţit în zona arbitrilor, a pregătirii antrenorilor şi aşa mai departe, a adăugat el.

Costurile ridicate împiedică utilizarea tehnologiei

Potrivit secretarului general al Ligii Profesioniste de Fotbal, în momentul de faţă, coturile ridicate ale tehnologiei destinate linei porţii împiedică implementarea sistemului în Liga I.

Am investigat la un moment dat tehnologia goal line şi preţul era de 300.000 de lire sterline pentru fiecare stadion. E clar că e un preţ mult mai ridicat decât orice înseamnă implementarea VAR. Iar la ce probleme avem azi în arbitraj, primul lucru de rezolvat este implementarea tehnologiei VAR. Pentru că există mult mai multe greşeli de arbitraj care pot fi corectate cu VAR decât discuţiile privind trecerea mingii în spaţiul porţii, a precizat Justin Ştefan.