Astfel, nu este necesară carantina pentru persoanele care au trecut prin boală în urmă cu 15-90 de zile și pot dovedi cu documente acest lucru.

Totodată, scutirea de carantină se aplică și copiilor sub 3 ani, fără condiții. Pentru minorii cu vârsta între 3 și 16 ani, este necesar un test negativ PCR pentru a nu rămâne în carantină.

Iată lista țărilor cu risc epidemiologic major.

Țările din zona roșie

Maldive
Seychelles
Bahrain
Uruguay
Argentina
Costa Rica
Capul Verde
Trinidad si Tobago
Lituania
Paraguay
Columbia
Chile
Suedia
Nepal
Georgia
Brazilia
Letonia
Olanda
Suriname
Franța
Kuweit
India
Africa de Sud

Țările din zona galbenă

Cipru
Belgia
Bolivia
Slovenia
Grecia
Estonia
Danemarca
Sint Maarten
Andorra
Botswana
Malaysia
Puerto Rico
Mongolia
Croația
Guyana
Peru
Iran
Luxemburg
Emiratele Arabe Unite
Turcia
Belarus
Elveția
Timorul de Est
Sri Lanka
Canada
Oman
Bahamas
Marea Britanie

În Ungaria, românii pot călători doar pe bază de vaccinare anti-COVID. Bulgaria a eliminat toate restricțiile . Se poate intra în această țară fără nicio condiție.

Cum călătorim în Grecia

Pentru a intra pe teritoriul Greciei , este nevoie de un test pozitiv, care să arate că ai avut COVID într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă( n.r dovada medicală că ai trecut prin boală)

”Pe lângă asta, trebuie să aveți un certificat, un document verificator, să spunem, de la o autoritate publică, că ai avut, că te-ai vindecat de virus și că acum ești recuperat. Regulile sunt ca minorii de peste 5 ani trebuie să aibe un test PCR (n.r. – negativ)”, spune Giorgos Stafylakis – director Organizația Națională de Turism a Greciei.

Ce se întâmplă la întoarcerea din Grecia

La întoarcerea în România din Grecia, buletinul de analize care dovedește trecerea prin boală nu mai este util. Românii trebuie să dovedească printr-un test PCR negativ sau că sunt imunizați,  pentru a nu sta 14 zile în carantină, transmit oficialii Guvernului.