Astfel, cei care vor să călătorească în statele cu risc epidemiologic ridicat, trebuie să stea 14 zile în carantină la locuința sau domiciliul declarat.

Cehia, San Marino, Muntenegru, Estonia, Seychelles, Insulele Turks si Caicos, Monaco, Israel, Bahrain, Slovacia, Serbia, Malta, Liban, Slovenia, Letonia, Albania, Iordania, Suedia, Saint Lucia, Andorra, Ungaria, Aruba, Emiratele Arabe Unite, Franța, Luxemburg, Republica Moldova, Palestina, Maldive, Olanda, Italia, Brazilia, Antigua si Barbuda, Puerto Rico, Polonia, Kuweit, Barbados, Austria, Peru, Macedonia de Nord, Statele Unite ale Americii, Kosovo, Uruguay, Chile, Spania, Bulgaria, Cipru, Qatar, Lituania, Paraguay, Marea Britanie, Africa de Sud.

Dacă te întorci din aceste țări, nu mai trebuie să stai în carantină

Au fost eliminate pe lista statelor cu risc ridicat:  Portugalia, Saint Vincent si Grenadines, Gibraltar, Sint Maarten, Panama, Irlanda, Insulele Falkland, Belarus, Elveția, Columbia, Georgia

Ce riști dacă nu stai în carantină

Autoritățile avertizează că este importantă respectarea măsurilor impuse de pandemie, pentru ca viața să revină la normal.

Mai mult decât atât, pentru cei care refuză carantina, după ce se întorc dintr-o țară cu risc epidemiologic riscă să răspundă penal, pentru zădărnicirea bolilor. Este o infracțiune care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.

De asemenea, este important ca în timpul anchetei epidemiologice, datele să fie corecte. Se poate face dosar penal și dacă nu sunt menționate toate contactele în cazul unei persoane infectate cu Covid.

„În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal”, precizează premierul Florin Cîțu.

În ce privește certificatul de vaccinare, acesta trebuie păstrat. Sunt țări și companii aeriene care iau în calcul emiterea pașaportului Covid pe baza datelor înscrise în acesta.