Astfel, carantina este valabilă pentru următoarele țări, conform Comitetului Național pentru Situații de Urgență:

Insulele Wallis, Bonaire, Cehia, Estonia, Muntenegru, Ungaria, Serbia, Iordania, Malat, Liban, San Marino, Cipru, Palestina, Suedia, Polonia, Slovacia, Bahrain, Italia, Slovenia, Israel, Aruba, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Franța, Monaco, Bulgaria, Kosovo, Andorra, Brazilia, Kuweit, Insula Man, Uruguay, Olanda, Letonia, Luxemburg, Austria, Puerto Rico, Albania, Saint Lucia, Emiratele Arabe Unite, Chile, Maldive, Belgia, Insulele Turcks, Bosnia, Marea Britanie și Africa de Sud.

Carantina este în vigoare . Ce riști dacă nu respecți carantina

Autoritățile spun că este importantă respectarea măsurilor impuse de pandemie, pentru ca viața să revină la normal.

Mai mult decât atât, pentru cei care refuză carantina, după ce se întorc dintr-o țară cu risc epidemiologic riscă să răspundă penal, pentru zădărnicirea bolilor. Este o infracțiune care se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.

De asemenea, este important ca în timpul anchetei epidemiologice, datele să fie corecte. Se poate face dosar penal și dacă nu sunt menționate toate contactele în cazul unei persoane infectate cu Covid.

„În cazul în care, de exemplu, în cursul unei anchete epidemiologice cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact, încercând să protejeze pe unul sau pe altul, se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi. Şi în această situaţie se poate constitui dosar penal”, precizează premierul Florin Cîțu.

De ce este util certificatul de vaccinare

În ce privește certificatul de vaccinare, acesta trebuie păstrat. Sunt țări și companii aeriene care iau în calcul emiterea pașaportului Covid pe baza datelor înscrise în acesta.

Prima țară care a anunțat deschiderea granițelor din mai este Grecia. Călătoria se va face în baza certificatului de vaccinare sau pe baza testului anti-Covid, negativ, la graniță.