Problemele pe care compania AstraZeneca le-a întâmpinat datorită vaccinului au alarmat întreaga Uniune Europeană. Dacă în țara noastră, vaccinarea cu AstraZeneca continuă, Danemarca a decis oficial să retragă vaccinul de pe piață.

Chiar dacă Agenția europeană pentru medicamente și Organizația Mondială a Sănătății au precizat că vaccinul nu reprezintă un pericol real pentru cetățeni, Danemarca a anunțat retragerea definitivă a serului AstraZeneca.

,,Campania de vaccinare din Danemarca continuă fără vaccinul AstraZeneca”, a precizat directorul Agenției naționale de sănătate, Soren Brostrom.

Danemarca, prima țară care interzice vaccinarea cu AstraZeneca

Potrivit Agerpres, persoanele care erau deja programate pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca vor primi un alt vaccin. De reamintit faptul că Danemarca a suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca pe data de 11 martie și nu a reluat inocularea cu acest ser.

Motivul care a stat la baza acestei decizii radicale din partea autorităților a fost producerea cheagurilor de sânge după administrarea serului. De asemenea, decesele suspecte ale oamenilor după administrarea vaccinului a reprezentat un alt motiv pentru care vaccinul a fost retras din țară.

Vaccinarea cu AstraZeneca nu este periculoasă

EMA a anunțat că beneficiile vaccinului depășesc riscurile producerii cheagurilor de sânge. Pe 8 aprilie, în urma unor analize aprofundate, s-a descoperit o legătură cu cazurile foarte rare de tromoboză grave și vaccin.

Restul țărilor din Uniunea Europeană, printre care și România, a reluat vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritățile au impus o limită de vârstă pentru vaccinare cu acest ser.

Danemarca nu este singura țară din lume care a interzis serul AstraZeneca. La începutul lunii februarie, Africa de Sud a renunțat la ser, iar SUA, ca și Elveția, nu au autorizat vaccinul.

Statul danez are ca și scop imunizarea tuturor celor de peste 16 ani până în luna iulie a acestui an. Până în prezent, Danemarca a înregistrat doar două cazuri cu tromboză grave, dintre care unul a fost mortal. Totodată, ambele persoane au avut probleme de sănătate.