Consilierii PSD din cadrul Consiliului Local Bistriţa doresc să ceară ca în bugetul pe anul în curs, municipalitatea să asigure bani pentru testarea tuturor elevilor din judeţ, de două ori pe săptămână, utilizând teste cu salivă. „Nu sunt sume foarte mari”, a asigurat preşedintele executiv al PSD Bistriţa, deputatul Daniel Suciu.

”Ne-am gândit că, dacă tot e să ne luăm după exemplele de bune practici, cred că noi vom propune municipalității alocarea unei sume de bani pentru ca să nu ne mai ținem copiii închiși în case doar că așa decide cineva.

Vrem ca, cel puțin de două ori pe săptămână, toți elevii din Bistrița să fie testați (pentru Covid-19 – n.r.), dar nu cu acele teste invazive, ci cu teste cu salivă și credem putea avea acordul majorității din CL. E o propunere pe care o facem cu toată deschiderea, îi rugăm să o ia în calcul.

Nu sunt sume foarte mari și cu această ocazie măcar au și părinții siguranța că ai lor copii vor fi testați periodic prin metode noninvazive și îi vor ști în siguranță acasă”, a spus Daniel Suciu.

În momentul actual, testul rapid Covid-19 Antigen cu salivă este cel mai nou mod de testare pentru virusul chinezesc.

Prin folosirea acestuia se poate identifica infecţia cu SARS-CoV-2, în fază acută a bolii, inclusiv la persoanele care nu prezintă simpltomele caracteristice, dacă infecţia este activă. Preţul pentru achiziţionarea unui astfel de test este cuprins între 24 şi 48 de lei.

Daniel Suciu: „O altă problemă a societății noastre: violența în familie”

Totodată, reprezentanţii PSD discuta, la discuţia bugetului, despre violenţa în familie.

”Această pandemie, pe lângă gravele probleme economice, a mai scos la iveală și o altă problemă a societății noastre: violența în familie. Peste o sută de plângeri au fost făcute anul trecut vizavi de violență în familie, în fiecare zi se dau noi ordine de protecție mamelor și vom propune municipalității acel proiect de safe housing care să vină și să acorde un suport al orașului pentru asemenea cazuri.

Avem doar două centre în județ, dar care nu se pliază pe această problematică, și susținem în continuare că, pe lângă asfalt, pe lângă rețele de apă și canalizare, acest oraș trebuie să aibă grijă și să acorde suport unor asemenea cazuri”, a spus Daniel Suciu.

În momentul de faţă, bugetul Bistriţei se află în consultare şi se pot iniţia multiple amendamente şi propuneri pentru utilizarea finanţelor publice.