Pagubele sunt uriase, estimate la 800 de milioane de euro.  Investigația nu s-a încheiat, dar primele indicii sunt conturate.

Potrivit Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport(ENTSO-E), pana de curent electric s-a produs din cauza suprasolicitării frecvenței din nord-vestul Europei.

Astfel, rețelele de transmisie ale țărilor din Europa continentală nu s-au mai putut sincroniza.

„În data de 8 ianuarie, o zonă din sud-estul regiunii Europei Continentale a fost separată între orele 14: 05 CET şi 15:08 CET de reţeaua interconectată a restului Europei Continentale.  S-a înregistrat, astfel, o cădere temporară de frecvenţă de aproximativ 250 mHz.

Din cauza frecvenţei ridicate din zona de sud-est a Europei, au fost activate contramăsuri automate şi manuale, în scopul de a stabiliza frecvenţa. Prin urmare, la ora 15:05 CET abaterea frecvenţei în zona de sud-est a putut fi limitată la 0,1 Hz, de la o frecvenţa nominală de 50 Hz,” explică oficialii ENTSO-E.

Decizia pentru consumatorii afectați-De ce a rămas Transilvania fără curent

Consumatorii din  Transilvania s-au plâns nu doar că au rămas în beznă câteva ore, ci și că li s-au defectat aparatele electrocasnice.

Legat de acest apect, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a menționat că la nivelul Comsiei Europene se va crea un fond pentru despăgubirile consumatorilor.

Reprezentanții ANPC vor transmite clarificări despre metoda de plată

Românii trebuie să știe că în cazul unui incident european, cum este cazul în momentul de față, dacă nu se va reuși să se stabilească cine este vinovat, atunci va exista la nivelul Comisiei Europene un fond prin care vor fi despăgubiți cei afectați. Dacă se va găsi vinovatul acestui incident, el va suporta despăgubirile.

Despăgubirile se vor face prin instituțiile naționale din fiecare țară.   Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului din România este deja în legătură cu autoritățile europene de protecție a consumatorului”, a transmis Virgil Popescu.

Procedura de despăgubire este similară cu cea din toate statele europene afecatate. Acest lucru nu împiedică formularea unei cereri de judecată pe cale separată.