După un studiu efectuat pe o perioadă de aproape 11 ani, pe un eșantion de 8000 de femei și bărbați, cercetătorii au descoperit un lucru uimitor.  Femeile ce au tulburări frecvente de somn sunt predispuse să sufere de probleme cardiace grave.

Potrivit Sky News, cercetările au fost efectuate de Universitatea Adelaide din Australia și Centrul Medical al Universității Maastricht din Olanda. Cercetătorii au examinat impactul ,,veghei inconștiente” . Asupra riscului unei persoane de a muri din cauza bolilor cardiovasculare.

Scopul cercetării a fost analizarea stării de veghe inconștientă din timpul somnului, cunoscut și sub denumirea de non-REM.

Un element ce cauzeaza trezirea bruscă în timpul somnului e reprezentată de apnee. Ea cauzează dificultăți ale respirației și e responsabilă pentru sforăit.

8000 de persoane observate o perioadă de 11 ani

Conform rezultatelor cercetării, persoanele care au simptome cum e apneea pe o perioadă lungă timp vor avea tensiuni arteriale ridicate. În timpul studiului participanții au fost monitorizați în timpul somnului și au fost măsurate perioadele când aceștia s-au trezit. Cei 8.000 de voluntari s-au aflat sub observație pe o perioadă de șase până la unsprezece ani.

Concluziile cercetării după studiu sunt că, în ciuda faptului că femeile se trezesc mai rar ca și bărbații în timpul somnului, ele sunt predispuse la boli cardiovasculare din cauza unui somn agitat și insuficient.

Femeile care s-au confruntat în timpul studiului cu o starea de veghe inconștientă mai lungă au aproape dublul riscul de a muri din cauza unei probleme cardiace.

„Din punctul meu de vedere ca medic, un somn agitat ajută la identificarea pacienților care au un risc crescut de boli cardiovasculare.

Sfătuim pacienții să aibă grijă de somnul lor și să practice o igienă bună a somnului”, a declarat profesorul în cardiologie de la Universitatea din Maastricht, Dominik Linz.

Acest studiu a fost realizat de către Universitatea Adelaide din Australia și Centrul Medical al Universității Maastricht din Olanda.