Cherecheș a explicat de motivul celor două doze: prima doză a vaccinului produce un răspuns imunitar mai slab și este nevoie de a doua doză pentru creșterea imunității.

„De ce este nevoie de două doze? De ce nu putem să luăm vaccinul anti-COVID într-o singură doză? Răspunsul meu: Cu excepția vaccinului Johnson & Johnson care are o singură doză. Toate celelalte vaccinuri vizate de Uniunea Europeană, Pfizer, Moderna și AstraZeneca au nevoie de două doze. De ce?

Este simplu. Prima doză produce un răspuns imunitar mai slab și este nevoie de a doua doză care să crească intensitatea răspunsului imunitar.”, explică Răzvan Cherecheș.

Vaccinarea este eficientă doar cu ambele doze

Totodată, pentru a înțelege mai bine, specialistul în sănătate publică a dat un exemplu din viețile noastre de zi cu zi. El a spus că atunci când ieși în tricou afară, dar e frig, te întorci după geacă. La fel e și cu vaccinul, tricoul e prima doză, geaca e cea de-a doua.

„Altfel spus, e ca și cum ai ieși afară când este foarte frig și ți-ai lua pe tine doar un tricou cu mânecă scurtă. Ai ieșit afară, ai văzut că-i frig, te-ai întors înapoi în casă și ți-ai mai luat și o geacă și ai ieșit afară. Tricoul e prima doză, geaca e a doua doză”, a susținut expertul.

Vaccinul Johnson & Johnson se administrează o singură dată

Fiind cel mai recent tip de vaccin anti-COVID-19, serul produs de Johnson & Johnson se adminitrează într-o singură doză. Restul serurilor au nevoie de două doze pentru a întări imunitatea. Vaccinul poate fi stocat pe termen lung la -20 de grade Celsius, pentru 24 de luni.

Stocarea lui pentru o perioadă de doar trei luni se face la 2-8 grade Celsius.  Vaccinul este un tip de vector viral nereplicativ, la fel ca AstraZeneca, dar diferit de Pfizer sau Moderna, care sunt de tip ARN mesager.