Conform unor studii apărute,  Cherecheș a explicat de ce persoanele care poartă masca de protecţie în mod constant în spaţiile publice dezvoltă simptome mai uşoare decât cei care nu poartă mască.

Conform spuselor expertului, persoanele care poartă mască constant dezvoltă o creștere a cantității de mucus protectiv din căile respiratorii. Acest lucru este datorat temperaturii uşor mai ridicate a aerului inspirat (datorită purtării măştii).

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, prof. dr. Cherecheș a declarat că masca ne protejează de simptome mai severe. Profesorul face trimitere la rezultatele unui studiu apărut în revista Biophysical Journal.

Cherecheș: Purtarea măștii ne ferește de simptome mai severe a COVID-19

„Măştile faciale sunt cel mai utilizat instrument pentru atenuarea răspândirii pandemiei COVID-19. Scăderea severităţii bolii de către purtător a fost, de asemenea, legată de utilizarea măştilor de pânză.

Această constatare bine documentată este surprinzătoare având în vedere că astfel de măşti sunt slabe la filtrarea celor mai mici particule de aerosoli, care pot ajunge în tractul respirator inferior şi au fost asociate cu boli severe. Arătăm că măştile faciale cresc puternic umiditatea efectivă a aerului inhalat, favorizând astfel hidratarea epiteliului respirator, despre care se ştie că este benefic pentru sistemul imunitar.

Umiditatea crescută a aerului inspirat ar putea fi o explicaţie alternativă pentru legătura bine stabilită între purtarea măştii şi severitatea inferioară a bolii”, se arată în studiul  din revista Biophysical Journal.

Infectarea cu COVID-19 de pe suprafețe, destul de scăzută

Totodată, specialistul în sănătate publică a explicat faptul că probabilitatea de infectare de pe suprafețe este extrem de scăzută” și că spălarea pe mâini cu apă și săpun previne 100% probabilitatea de infecţie de pe suprafeţe.

Acesta a reamintit faptul că odată cu debutul pandemiei, virusul a fost întradevăr identificat pe numeroase suprafeţe, atunci când s-au luat probele aferente. De asemenea, medicul a mai îndrumat pe toți românii să se vaccineze pentru a reveni la o viață normală.