Aceasta a fost acordată de către Preşedintele Klaus Iohannis, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea culturală a României şi pentru educarea prin intermediul culturii a publicului de toate vârstele.

Astfel, ”Ziua Culturii în Capitala Culturii” a adus în judeţul Sibiu recunoaşterea meritată a eforturilor depuse de către cea mai activă instituţie din anul precedent.

Mesajul domnului dirijor Cristian Lupeș

Stimate Domnule Președinte Klaus IOHANNIS,

Această distincție așează Filarmonica de Stat SIBIU lângă celelalte instituții culturale recunoscute în oraș și județ. Suntem onorați și rămânem recunoscători.

Viața culturală a Sibiului marchează în 1778 performanța de a fonda asociația Hermanstadt Musikverein, la doar un an după înființarea Musikverein din Viena. Acestei tradiții de 240 de ani de muzică i se adaugă 72 de ani de instituție Filarmonică la Sibiu.

Modelul de dezvoltare culturală urbană și succesul anului 2007 sunt încă neegalate de orașele deținătoare ale titlului de Capitală culturală europeană.
Pentru Filarmonica de Stat Sibiu, Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, condus de Constantin Chiriac și Astra Film Festival, condus de Dumitru Budrala, sunt modele care ne-au sprijinit și inspirat.

Mulțumesc pentru efort, implicare și creativitate oamenilor care formează echipa filarmonicii sibiene, pentru că au înțeles schimbarea de traiectorie și viziune pe care am propus-o. Dorim să oferim publicului o instituție culturală europeană

Mulțumim celor care au grijă de noi și sprijină constant fenomenul cultural: Consiliul Județean Sibiu, fără sprijinul căruia nu am putea realiza atâtea lucruri și Primăriei Municipiului Sibiu, partnerul nostru constant.

Cu sau fără pandemie sau restricții, România este obișnuită cu cataclismele.
Istoria ne arată că indiferent de catastrofele socioculturale trecute sau prezente, artiștii și oamenii de cultură nu au abandonat și au găsit resurse prin care au susținut moral societatea și au alinat sufletele. Cu demnitate încercăm să fim generoși cu prezentul și responsabili în relația cu posteritatea.

Domnule Președinte, vă suntem recunoscători că ne-ați remarcat efortul și promitem să continuăm să facem ceea ce știm cel mai bine: MUZICĂ.