Recording Academy, asociaţia americană a profesioniştilor din industria muzicală, a programat iniţial la data de 31 ianuarie, la Los Angeles, ceremonia de decernare a Premiilor Grammy, cele mai prestigioase trofee din industria muzicală americană.

O lungă perioadă, California a fost mai puţin afectată de pandemie decât multe alte state americane, dar la începutul lunii noiembrie situația s-a înrăutățit. În prezent, statul înregistrează câteva zeci de mii de cazuri noi de coronavirus în fiecare zi.

Într-o declarație comună a lui Harvey Mason JR., CEO al Academiei de înregistrări, Jack Sussman, vicepreședinte executiv, și Ben Winston, producător executiv al Premiilor Grammy, ni se explică:

„După discuții cu experți în sănătate, cu gazda noastră și cu artiștii programați să participe la ceremonie, reprogramăm a 63-a ediție anuală a Premiilor Grammy, care va fi difuzată duminică, 14 martie 2021. Situația îmbolnăvirilor COVID din Los Angeles, cu serviciile spitalicești copleșite și cu noile reglementări din partea guvernelor de stat și locale, ne-a condus pe toți la concluzia că este necesară amânarea spectacolului. Nimic nu este mai important decât sănătatea și siguranța celor din comunitatea noastră muzicală și a sutelor de oameni care lucrează neobosit la organizarea spectacolului.”

Declarația de presă se încheie cu mulțumiri adresate publicului și artiștilor:

„Vrem să mulțumim tuturor artiștilor talentați, personalului, furnizorilor noștri și, în special, candidaților din acest an pentru înțelegerea, răbdarea și dorința de a lucra cu noi în timp ce navigăm prin aceste vremuri fără precedent.”

Inițial, organizatorii Premiilor Grammy prevăzuseră o ceremonie fără public, doar cu prezentatorii şi artiştii invitaţi să concerteze, transmisă de CBS de la Staples Center din Los Angeles.

Cele mai multe nominalizări la premiile Grammy ale ediției din 2021 i-au revenit cântăreţei pop Beyonce care urmează să concureze la nouă categorii de trofee.  Artista este nominalizată pentru duetul ei cu cântăreața rap Meghan Thee Stallion, intitulat „Savage”, dar şi pentru piesa ei surpriză, inspirată de mişcarea care a luat amploare după moartea lui George Floyd, afro-americanul sufocat de un poliţist în timpul arestării sale, la sfârşitul lunii mai. Cântăreața i-a devansat pe Taylor Swift, Roddy Ricch şi Dua Lipa, fiecare cu şase nominalizări.

Și prestigioasa gală a  Premiilor Oscar a fost amânată de la 28 februarie pe 25 aprilie.