„Este o zi tristă pentru că un om al muntelui, pe care îl știam, a murit în brațele noastre”, a transmis Salvamont

Un bărbat a intrat în stop cardio-respirator și a murit în zona Șaua Călugărului din Munții Bucegi, în ciuda salvamontiștilor din Sinaia de a-l salva. „Este o zi tristă pentru că un om al muntelui, pe care îl știam, a murit în brațele noastre”, a transmis Salvamont, potrivit Mediafax.

„La ora 11:03 am fost anunțați că o persoană se simte rău și a căzut din picioare în Șaua Călugărului. Coborâm drept de pe Furnica cu snowmobilul (pantă cu înclinație de 40 grade) astfel prima echipă de intervenție ajunge la fața locului la 11:09. Evaluăm și constatăm că persoana a intrat în stop cardio-respirator. Sunt inițiate manevrele de resuscitare, efectuându-se masaj cardiac și pentru câteva minute pacientul pare să-și revină”, a anunțat duminică noaptea Salvamont Sinaia.

Salvamontiștii au continuat manevrele de resuscitare timp de 50 de minute

Salvamontiștii au precizat că au făcut tot ceea ce este posibil pentru salvarea vieții bărbatului. Ei au continuat manevrele de resuscitare timp de aproape o oră.

„Din păcate tot ce ne-a mai rămas de făcut a fost să-l transportăm la Cota 1400. Este o zi tristă pentru că un om al muntelui, pe care îl știam, a murit în brațele noastre. Echipa Salvamont Sinaia transmite sincere condoleanțe familiei. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Rezumatul zilei: un deces – Șaua Călugărului și două traumatisme membru superior – Drum de Vară”, au conchis salvamontiștii.

Se constată astfel că chiar și persoanele cele mai pregătite și experimentate pot avea mari probleme în abordarea muntelui pe timp de iarnă. Salvamontiștii din întreaga țară au făcut apeluri periodice către populație să nu se aventureze în zonele periculoase sau pe care le cunosc mai puțin în drumețiile lor.

Ei știu foarte bine că timpul se poate schimba în fiecare minut, iar vizibilitatea în condiții meteo extreme este mult redusă. La fel și deplasarea, iar echipamentele celor care se încumetă nu sunt cele mai adecvate.