Decizia este legată de arborarea steagurilor maghiare la biroul din Oradea al omului politic Laszlo Tokes.

CEDO a decis că România a încălcat dreptul la liberă exprimare, când a interzis arborarea steagurilor în Ținutul Secuiesc.

Judecătorii europeni au refuzat să-i acorde daune morale. Tokes solicitase suma de 16 000 de euro, însă, i-au fost aprobate doar cheltuielile judiciare. Statul român a fost obligat să achite suma de 2112 euro.

Decizia care schimbă viața maghiarilor

Judecătorii europeni au avut și obiecții la cererea lui Tokes.

” Curtea (CEDO) nu a fost de acord cu opinia reclamantului, că interferența cu dreptul său la liberă exprimare nu a avut nicio bază legală. Totuși, Curtea a concluzionat că instanțele naționale nu au examinat în amănunțime dovezile relevante și că motivarile deciziilor lor au fost insuficiente. Motivările oferite pentru sentințe au fost succinte și nu au conținut informații suficiente pentru a permite Curții să discearnă motivul interferenței. Curtea a decis că a existat o încălcare procedurală a Articolului 10 al Convenției”, este o parte din motivarea CEDO.

Opinie separată au avut judecătoarele Iulia Antoanella Motoc şi Gabriele Kucsko Stadlmayer .

Ele au motivat că nu i s-a încălcat niciun drept al reclamantului.   Avertismentul privind arborarea steagurilor maghiare este cea mai simplă formă de atenționare că se încalcă dreptul intern, fiinfd vorba despre o minoritate.

Hotărârea CEDO poate deveni precedent

Deși în dreptul românesc, precedentul judiciar nu este izvor de drept în mod exclusiv, instanțele naționale sunt obligate să țină cont de deciziile CEDO. Astfel, și în cazul edilul orașului Odorheiu Secuiesc-județul Harghita,  Árpád Gálfi

El a atacat în instanță amenzile primite de la Prefectura Harghita, pentru arborarea steagurilor Ungariei, mai ales de Ziua Internațională a Maghiarilor.

Judecătorii de la Curtea de Apel București(CAB) au decis definitiv. Drapelele maghiare de la Primăria Odorheiu Secuiesc trebuie înlăturate.  Deocamdată, primarul Árpád Gálfi nu s-a adresat CEDO.