Decizia este crucială pentru ei. De acum, costurile pentru tratamentul din străinătate vor fi suportate de stat. De asemenea, statul român va acoperi și cheltuielile însoțitorilor.
„Conform noilor prevederi, Ministerul Sănătății asigură costurile pentru tratamentul de recuperare medico-chirurgicală specific pacienților cu arsuri grave. De asemenea, pentru dispozitivele medicale necesare procesului de recuperare medicală, profilaxiei și tratamentul sechelelor cicatriceale postcombustionale, până la încheierea perioadei de recuperare și evoluție a procesului cicatriceal, conform aprecierii medicului specialist și a comisiei teritoriale de specialitate.
Totodată, se asigură și costurile controalelor medicale periodice pentru pacienții care au beneficiat de finanțarea tratamentelor din bugetul Ministerului Sănătății”, transmite instituția.
Decizie crucială pentru pacienții arși
Cazul Colectiv, cea mai mare tragedie a României după anul 1989, a arătat cât de fragil poate fi sistemul de sănătate.
Într-un final, autoritățile au decis să acorde sprijin celor care îi însoțesc pe pacienții cu arsuri grave.
„Pacienții cu arsuri severe, care au fost transferați în stare critică în străinătate, necesită ulterior tratamente de recuperare medicală, precum și dispozitive medicale absolut necesare procesului de recuperare. Prin aceste modificări, am introdus această categorie de pacienți în ordin și putem astfel să le asigurăm costurile pentru aceste tratamente. Nici pentru echipamentele necesare, precum îmbrăcăminte compresivă, măști de silicon, folii și geluri de silicon. Acestea nu puteau fi decontate de Ministerul Sănătății”, a transmis ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, prin intermediul unui comunicat de presă.
Care va fi procedura de decontare
Sumele necesare pentru tratamentul pacienților cu arsuri grave vor fi aprobate anual. La nivel teritorial, se vor înființa comisii de specialitate. Acestea vor decide, dacă este necesar ca pacienții să fie însoțiți.
În cazul celor dependenți de prezența unui însoțitor, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca aceștia să se deplaseze în străinătate cu însoţitor. Suma necesară pentru cazare și transport pentru persoana însoțitoare va fi asigurată din bugetul Ministerului Sănătății. Acesta este aprobat anual și trimestrial cu această destinație.
Până acum, aceste costuri erau suportate de însoțitor, cu excepţia cazurilor în care bolnavul avea vârsta cuprinsă între 0 şi 18 ani.