Decizia este crucială pentru toți românii. Oricine poate ajunge în instanță, iar aceste aspecte vizează drepturi în calitate de justițiabil(n.r . parte într-un dosar pe rolul instanțelor)

Parlamentarii Anca Dragu(USR PLUS), Alina Gorghiu, Iulia Scântei, Ioan Cupșa (PNL) au propus prelungirea termenului de redactare a hotărârilor judecătorești. În prezent, acesta este de 90 de zile(maximumul prelungit). Comisia juridică a aprobat ca acesta să fie de de 120 de zile, în cazuri excepționale. La baza modificărilor stau argumente de ordin logistic. Toate instanțele din țară sunt sufocate de dosare.

Decizie crucială pentru toți românii. Modificări care aruncă Justiția în aer

Decizia CCR i-a nemulțumit pe cei mai mulți dintre magistrați, mai ales că de-a lungul timpului au semnalat că numărul dosarelor crește zilnic. Ei spun că astfel de modificări aruncă Justiția în aer. Ministrul Justiției, Stelian Ion, susține că aceste aspecte legislative vor veni în sprijinul oamenilor iar judecătorii vor face față.

„Este de aşteptat ca la început să fie o perioadă mai grea la motivarea dosarelor, dar pe măsură ce vor fi soluţionate cât mai multe dosare, vor intra într-o normalitate şi din punct de vedere al respectării dreptului la apărare, consider că este un pas înainte. (…) Semnalele care au venit din partea magistraţilor, judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătorilor curţilor de apel, tribunalelor, din partea CSM au fost unanime şi anume că un termen maximal de 90 de zile ar conduce mai degrabă la o calitate redusă a soluţiilor, graba cu care s-ar putea pronunţa aceste soluţii date pe fond ar putea să impieteze asupra calităţii. (…) Şi s-a ajuns la o situaţie de echilibru – 120 de zile, în situaţii excepţionale”, a afirmat Stelian Ion, citat de Agerpres.

Justițiabilii spun că aceste aspecte sunt favorabile pentru ei. Au existat cazuri când anumite părți din dosare au decedat și nu au mai apucat să citească motivarea hotărârilor penale.