Concret, au stabilit că vaccinarea obligatorie este legală.

S-au pronunțat în cazul unei familii din Cehia care s-a plâns că nu este de acord cu vaccinarea copiilor.

În motivare, CEDO explică limpede de ce dreptul la sănătate publică va prima întoteauna.

„Obiectivul trebuie să fie ca fiecare copil să fie protejat împotriva bolilor grave, prin vaccinare sau prin dobândirea imunității de turmă”, potrivit cărora măsura vaccinării obligatorii ar putea fi considerată drept „necesară într-o societate democratică”, este o parte din motivarea CEDO, relatează antena3.ro

Vaccinarea obligatorie este legală

În Cehia, vaccinarea împotriva rujeolei, hepatitei și a altor nouă boli infecțioase este obligatorie.

Mai mulți juriști deja au formulat opinii cu privire la faptul că decizia ar putea fi extinsă și în cazul vaccinării anti-COVID 19, având în vedere pandemia.

„Politica de vaccinare urmăreşte obiective legitime de protejare a sănătăţii. De asemenea, a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât şi pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, argumentează CEDO.

Ce spun juriștii

Pe baza acestor decizii, statele din întreaga lume pot lua măsuri pentru sănătatea publică.

„Această decizie vine să întărească posibilitatea unei obligaţii de vaccinare în condiţiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse, Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind „marja de apreciere lăsată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”.

Epidemiologii cred că vaccinarea obligatorie ar putea crea imunizarea colectivă, ceea ce ar însemna finalul pandemiei.

Comisia Europeană speră să se ajungă la o astfel de imunizare în vara acestui an.

„Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge” la jumătatea lunii iulie, a declarat comisarul  european.Thierry Breton.