Potrivit agenției de presă MTI, în viziunea lui Zsolt Semjén nu este nimic greșit ca Ungaria să investească în România pentru ca maghiarii să rămână pe pământul lor natal(n.r. pământul fiind al României)

„Guvernul a declarat în Legea fundamentală că Ungaria poartă responsabilitate pentru soarta maghiarilor care trăiesc în afara graniţelor. În vederea implementării politicii naţionale au fost lansate mai multe programe, printre care programul “Kőrösi Csoma Sándor”,  programul “Petőfi Sándor” pentru sprijinirea maghiarilor care trăiesc în comunităţi împrăştiate în Bazinul Carpatic. În cadrul programului “Fără graniţe” se organizează excursii pentru clase de elevi din Ungaria care vizitează zonele locuite de maghiari din ţările vecine. Datorită programului “Mikes Kelemen” sunt salvate cărţile maghiarilor din diaspora, aflate în pragul dispariţiei, iar programul “Julianus” prezintă valorile maghiare care pot fi regăsite în diaspora”, a declarat Semjén, citat de agenția de presă maghiară MTI.

S-a cerut respectarea suveranității României. Primul program care a fost blocat

Oficialii MAE au precizat pentru evz.ro de Transilvania, că au blocat până la acest moment investițiile din cadrul programului

Kós Károly, prin care fermierii maghiari din Transilvania erau sprijiniți financiar. România a cerut să fiei implicată în alocarea fondurilor și în monitorizarea cheltuirii banilor.

Citește și Exclusiv. Ungaria a încălcat legile României

MAE subliniază că programul de asistență economică inițiat de Ungaria pe teritoriul României s-a aflat pe agenda întâlnirilor pe care ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu le-a avut cu omologul ungar Péter Szijjártó, context în care a fost subliniată necesitatea încheierii unui tratat internațional privind derularea acestui program pe teritoriul României, în următorii parametri: implicarea autorităților române în alocarea fondurilor și monitorizarea cheltuirii acestora, caracterul transparent și nediscriminatoriu al alocărilor financiare, inclusiv sub aspectul includerii întregului teritoriu al România în sfera de aplicare teritorială a finanțărilor, respectarea strictă a legislației române și a dreptului UE, au trasmis oficialii MAE la solicitarea noastră.

În prezent, cererile de finanțare din acest program sunt suspendate.

Citește și Exclusiv. Ungaria a luat din patrimoniul României