Joe Biden poate repara ceea ce nu a funcționat în politica externă și internă a lui Donald Trump

Ziua de 20 ianuarie a fost deosebit de așteptată, dar la început de an emoțiile au fost foarte mari. Donald Trump a dat o perioadă semnale că nu dorește să părăsească Casa Albă și chiar a avut susținători fanatici în acest sens la Capitoliu. Acum însă, după depunerea jurământului, Joe Biden poate repara ceea ce nu a funcționat în politica externă și internă a lui Donald Trump.

Donald Trump a fost însoțit de către Melania Trump la ultimul mesaj transmis în calitatea de președinte al SUA. El a părut sigur pe el și resemnat, a avut o prestație care ar fi fost mai adecvată pe durata mandatului prezidențial. Discursul său a fost echilibrat și a menționat că ”într-un fel sau altul ne vom întoarce”.

Joe Biden a depus jurământul, devenind cel de-al 46-lea președinte al SUA

Joe Biden a beneficiat de o învestitură fastuoasă și plină de entuziasm, demnă de cel mai important stat al planetei. La orele 11, 50, judecătorul John Roberts a condus ceremonia jurământului prezidențial al lui Biden. Joe Biden a rostit jurământul în calitate de cel de-al 46-lea președinte, și Kamala Harris, a depus jurământul ca fiind prima femeie în calitate de vicepreședinte.

Indiferent de cât de dezastruos ar putea fi privit mandatul lui Donald Trump, națiunea americană este destul de divizată acum pentru a i se refuza aura de inocență și de națiune providențială pentru umanitate pe care a avut-o la un moment dat. Lui Joe Biden îi revine această reabilitare și acest derapaj ale cărui origini sunt de identificat cu mult înaintea lui Donald Trump.

”Democrația este fragilă”, dar ”a avut câștig de cauză”, a declarat Joe Biden

„Democrația este fragilă”, a declarat președintele Biden în discursul de învestitură. „Iar în acest moment, dragii mei prieteni, democrația a avut câștig de cauză.”

Noul președinte american a făcut apel la „lucrul cel mai greu de câștigat într-o democrație – unitatea. Fără unitate, nu există pace. Numai amărăciune și furie. Nicio națiune, ci doar un stat al haosului.”

Biden nu poate rezolva singur aceste probleme, dar el este conștient de gravitatea situației și de greutățile care îl așteaptă. El intră în funcție cu cea mai slabă majoritate din Senat. Și cu o majoritate pe muchie de cuțit în Camera Reprezentanților. Programul său legislativ se va izbi de o Curte Supremă pe care republicanii au furat-o și au umplut-o cu cei mai duri conservatori din istorie – niște judecători în contratimp cu majoritatea americanilor, dar care vor avea ultimul cuvânt în interpretarea Constituției și a legilor timp de decenii de-acum încolo, observă Evenimentul Zilei .

Joe Biden s-a dovedit deosebit de activ și de prompt încă din prima zi în funcția de președinte al SUA. El a semnat la Casa Albă câteva documente care readuc SUA în centrul concertului internațional.