Deniile vor avea un program bine pus la punct, transmite  Mitropolia Ardealului.

Preoții au responsabilitatea să respecte capacitatea lăcașului de cult și să nu permită un număr mai mare de persoane în interior. De asemenea, trebuie să marcheze corespunzător locurile în care pot sta credincioșii. Este necesară distanțarea fizică și purtarea măștii.

Mitropolia Ardealului. Mergem la Denii, dar cu unele restricții

Anul acesta, bisericile vor avea voluntari care se vor asigura că sunt respectate măsurile de protecție împotriva virusului COVID.

Slujbele  pot fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, însă, este recomandat ca partciparea să fie la bisericile de care aparțin teritorial, pentru a se evita aglomerarea.

Deniile, programate în funcție de restricțiile de circulație

Preoții își vor oraniza slujbele de seară, Deniile, în funcție de restrcicțiile de circulație.  Acestea  fi oficiate în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

Având în vedere că este interzisăcirculația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei  în intervalul orar 22,00-5,00, iar în localitățile cu rată mare de incidență a cazurilor de persoane infectate circulația în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, slujbele  de  seară vor fi programate, după caz, într-un interval orar care să permită revenirea credincioșilor la casele lor, astfel încât să fie respectate prevederile legale în vigoare. Este valabil și pentru cei care să se spovedească.

Cum se va proceda la cântarea Prohodului

În Sfânta Vineri, la momentul înconjurării bisericii cu Sfântul Epitaf, voluntarii vor îndemna pe credincioși să respecte distanța fizică. Dacă biserica nu are ieșiri laterale și nu poate fi asigurat un flux de intrare-ieșire, clericii vor aștepta în curtea bisericii până când toți credincioșii vor trece pe sub Sfântul Epitaf.  Ulterior,  vor intra în biserică pentru partea de final a slujbei.

Cum se va lua la Lumina de la Ierusalim

Lumina de la Ierusalim va fi adusă și în acest an, de 1 Mai. Va fi distribuită către toate parohiile din țară. În noaptea de Înviere, se vor renunța la restricțiile de circulație, pentru ca toți credincioșii să ia Lumină. Autoritățile îndeamnă, totuși, ca în această seară să nu se facă abuz și deplasarea să fie cu scopul de a participa la Înviere.

foto: Mitropolia Ardealului