Deputatul USR-PLUS de Alba Beniamin Todosiu a înaintat o solicitaare în cursul zilei de miercuri, de la tribuna Parlamentului, pentru „crearea unei strategii naționale pentru reducerea poluării în zonele urbane”, dând ca exemplu municipiul Sebeș, acolo unde dreptul cetățenilor de a respira un aer curat este grav încălcat

„Municipiul Sebeș se confruntă, de ani de zile, cu o poluarea accentuată, fapt care îngrijorează tot mai mult cetățenii din zonă. Poluarea din Sebeș este o problemă care, de prea mult timp, este ignorată de autoritățile locale și naționale. Oamenii din Sebeș și din zona limitrofă au dreptul să respire un aer curat și să știe cât de grav le poate afecta sănătatea nivelul actual de poluare.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât incidența cazurilor de cancer din județul Alba este în creștere, de la an la an. Astfel, statisticilor oficiale ale autorităților sanitare indică o creștere alarmantă a cazurilor noi de cancer la nivelul județului Alba.

Dacă în 2015 incidența era de 1,57 raportat la o mie de locuitori, în 2018, anul în care există ultimele date oficiale prezentate public, situația ajunsese 2,60 de cazuri la 1.000 de persoane. Să nu uităm că în studiile de specialitate, poluarea este un factor care influențează direct creșterea incidenței cazurilor de cancer”, a explicat parlamentarul de Alba, Beniamin Teodosiu.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, luat la întrebări de Beniamin Todosiu

Potrivit acestuia, săptămâna trecută a transmis o întrebare adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tánczos, referitoare la situaţia din Sebeş şi aşteaptă „cu interes răspunsul domniei sale și soluțiile pentru reducerea poluării din Sebeș, dar și din alte orașe care se află în această situație”.

În urmă cu 3 ani, în 2018, acesta a organizat un referendum local la Sebeş, cetăţenii fiind consultaţi cu privire la achiziţionarea din bugetul local a unui laborator mobil de măsurare a calităţii aerului. Din nefericire, referendumul a fost invalidat din lipsă de cvorum. Totuşi, lupta pentru un aer curat a continuat din partea locuitorilor Sebeş şi a Societăţii civile, protestând, în nenumărate rânduri şi cerând măsuri pentru reducerea poluării.