Victorie pentru Lorant Sas

În cursul acestei săptămâni, deputatul USR-Plus de Bistriţa-Năsăud, domnul Lorant Sas, a devenit şeful Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN), structură a unui număr de 12 state membre.

Înfiinţarea Adunaării Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN) s-a realizat ca urmare a unei serii de schimbări majore pe plan politic care s-au efectuat la sfârşitul anului 1980, în momentul în care ţările componente a regiunii Mării Negre au reapărut pe scena mondială.

Astfel, ţările din regiunea anterior amintită au procedat la identificarea acelor mijloace optime de dezvoltare naţională şi integrare europeană, cu scopul de a transforma cu succes regiunea Mării Negre într-o zonă de stabilitate, prosperitate şi pace.

Numeroase relaţii bilaterale și multilaterale au fost stabilite cu succes

Având în vedere faptul că ţările respective au fost avantajate de mai mulţi factori comuni precum proximitatea geografică şi moştenirea istorică şi culturală comună, acestea au reuşit să stabilească şi să consolineze mai multe relaţii cu caracter bilateral şi multilateral.

În anul 1993, pe data de 26 februarie, reprezentanţii unui număr de nouă ţări s-au întâlnit la Istambul pentru a adopta „Declarația privind instituirea Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre”.

Cele nouă ţări participante au fost:

  • Albania
  • Armenia
  • Azerbaidjan
  • Georgia
  • Moldova
  • România
  • Federația Rusa
  • Turcia
  • Ucraina

Alte două ţări incluse în Adunare

Devenită cea de-a zecea ţară membră, în anul 1995, în luna iunie, Grecia s-a alăturat Adunării. Ţara a primit drepturi depline, iar doi ani mai târziu, Bulgaria i-a călcat pe urme. Astfel, aceasta a devenit al unsprezecelea membru, tot cu drepturi depline, în iune 1997.

Componenţa Adunării Parlamentară este formată din 70 de parlamentari care reprezintă toate ţările membre ale Cooperării Economice a Mării Negre.

Potrivit deputatului Lorant Sas acesta „a finalizat documentele de închiriere spații pentru Birourile Parlamentare din circumscripția electorală. Pe această cale, vă anunț că voi deschide Birourile Parlamentare din Bistrița, Rodna și Prundu-Bârgăului, urmând să căutăm spații pretabile în Năsăud, Beclean și, probabil, o locație situată pe Valea Șieului”, a precizat Lorant Sas.