Potrivit legislaţiei în vigoare, din a doua zi de spitalizare Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa oferă pacienţilor internaţi un meniu diversificat în cuantumul alocaţiei de 10 lei pe zi. În cazul în care iniţiativa deputatului PSD Bogdan Ivan, cu privire la creşterea sumei de faţă, va fi aprobată în Parlament, persoanele spitalizate ar putea să primească în plus supă şi desert, dari şi un mic dejun mai consistent.

Gabriel Lazanz: „Propunerea domnului deputat Bogdan Ivan este salutară și necesară”

Potrivit managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Gabriel Lazanz, conform prevederilor legale în vigoare, alocaţia actuală pentru hrană este de 10 lei pentru pacientul comun care reprezintă aproximativ 80-85% din totalul pacienţilor care sunt internaţi ăn spital.

”În contractul pe care îl avem cu CJAS și pe veniturile pe care le avem, când se face proiectul de buget se prevăd sumele necesare în funcție de alocația de hrană calculată per pacient și de numărul estimat de pacienți în funcție de istoricul avut. Actuala alocație de hrană este din 2018. Înainte a fost 7 lei. Sunt extrem de puțini bani, dar cu ei încercăm să oferim o mâncare cât de bună, un meniu cât mai diversificat.

În perioada postului, miercurea și vinerea nu servim carne și atunci putem, dacă astăzi servim pulpe de pui, mâine trebuie să ne reglăm la preț și să mergem mai jos. Propunerea domnului deputat Bogdan Ivan este salutară și necesară pentru că meniurile din spital ar putea să se îmbunătățească. Dacă va crește norma de hrană, prima măsură pe care o voi lua la noi în spital va fi reintroducerea supei la masa de prânz pentru că am fost obligați, din rațiuni economice, să o scoatem.

Putem să facem în așa fel încât mâncarea să fie mult mai diversificată, să avem și desert, iar micul dejun trebuie să fie mult mai consistent decât este acum. La micul dejun în fiecare dimineață pacienții primesc un kefir, o franzelă de 300 de grame ambalată care este pentru toate trei mesele și, apoi, în funcție de meniul stabilit de asistenții de dietetică din spital, pot fi mezeluri, ou fiert, unt, dulceață, miere, crenvurști, depinde de la zi la zi. În fiecare zi avem meniu diferit”, a spus Lazany.

Majorarea alocaţiei la 40 de lei

În cadrul spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, din anul 2007 mâncarea este servită doar în caserole de unică folosinţă şi preparată în bucătăria proprie.

Deputatul Bogdan Ivan, acela care doreşte majorarea alocaţiei de hrană de la 10 lei la 40 de lei pe zi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă faptul că s-a raportat inclusiv la diurna pe care o primesc cei care lucrează la stat şi la privat, respectiv, de 42 de lei pe zi.

”Acesta a fost un element de referință. Dacă în cazul unui angajat care pleacă în delegație se consideră că 42 de lei este o sumă care poate acoperi 3 mese pe zi , atunci putem aplica acest model și în spital”, a declarat el.

Încă două propuneri

Alături de creşterea alocaţiei de faţă, Bogdan Ivan a mai propus şi eliminarea plafonului:

”Azi avem acest plafon de 10 lei în toate spitalele și, dacă în Bistrița, managementul spitalului poate crește alocația la 14, 15 sau 20 de lei, nu poate din cauza legislației în vigoare”.

Nu în ultimul rând, cea de-a treia modificare propusă face referire la momentul în care internatul primeşte hrana, abia în a doua zi de spitalizare.

”Eu am trăit pe propria mea piele această situație când am fost internat cu Covid. Am ajuns la 10.00 în spital, nu am mâncat nimic, fiind secție Covid nu putea nimeni să trimită mâncare și abia spre seară am prins niște biscuiți cu ceai.

Bistrița e totuși un exemplu pozitiv de ce poți face cu 10 lei, însă, după ce am lansat acest proiect, am primit multe fotografii de la oameni din toată țara, inclusiv de la Spitalul Militar din București, în care erau o bucățică de unt, o cană de ceai și trei biscuiți”, a spus Ivan.