O filă de istorie s-a scris, miercuri, 17 martie, după ce arheologii francezi au vorbit despre descoperirea din peștera Tautavel.

Potrivit AFP, au fost găsite oseminte umane, a căror vechime este de 450 000 de ani.

Șeful echipei de arheologi, Christian Perrenoud , spune că au toate datele care arată că este vorba despre strămoșii omului.

Acesta a declarat pentru sursa citată că este vorba despre un fragment de peroneu.

“Când aveţi un fragment de 40 de centimetri, veţi spune imediat că el a aparţinut probabil unui om. Dar când găseşti un fragment de doar câţiva centimetri, ştiind că există 122 de specii fosile descrise şi găsite în acea peşteră, suntem foarte atenţi înainte de a afirma că el provine de la un om

Ca urmare, este vorba despre un fragment de peroneu. Mai avem şi altele în acel sit, cu care am putut să îl comparăm. Avem chiar şi un alt fragment care ar putea să aparţină aceluiaşi individ”,a precizat cercetătorl pentru AFP.

Descoperire unică. Schimbă tot ce știam despre omenire

Scepticii au cerut efectuarea unor teste de laborator, de secvențiere ADN, însă arheologii au menționat că nu este posibil pe oseminte atât de vechi.

Ei spun că munca lor de 18 ani conduc spre această ipoteză,a existenței umane de la acea dată.

Nu putem deocamdată să mergem dincolo de pragul de 80.000 de ani în urmă, cel mult, cu analiza ADN. Deşi există exemple în Spania, unde s-a reuşit să se meargă puţin mai departe pe firul istoriei”, a explicat arheologul Perrenoud.

sursă foto: haihui în doi.ro