Mai exact, în perimetrul dintre biserică şi agenţia CEC a fost găsit un fragment de zid care ar putea face parte din peretele vestic al Biserici Sfântului Spirit, din anul 1300. Totodată, se pare că s-ar mai fi găsit şi o parte din altar împreună cu nişte morminte aparţinând unor clerici de rang înalt. Potrivit tradiţiilor străbune, aceştia ar fi putut fi înmormântaţi într-un locaş de cult.

Puţine descoperiri rămase în zonă

Potrivit „Folclorului” urban, prea multe descoperiri nu s-ar mai putea face pe terenul din Centrul Civic datorită faptului că aici s-a construit excesiv în perioada comunismului, fie neglijarea, fie distrugerea intenţionată a tuturor rămăşiţelor din trecut. Cu toate acestea însă, arheologii consideră că s-ar putea afla totuşi în faţa unor anumite surprize pe amplasamentul în cauză.

Zona de faţă este una ditre puţinele care sunt necercetate şi aparţine de aşa zisul oraş vechi dezvoltat în jurul fortificaţiei. Astfel, aici se poate identifica cu uşurinţă un zid de piatră care se pare că ar fi parte a catedralei vechi, dar şi un contur rotund al unei fântâni clădite cu cărămidă.

Arheologii nu au comentat cu privire la descoperirile de faţă

Potrivit studiilor actuale, amplasarea catedralei s-a realizat peste fundaţile fostului avanpost triunghiular – ravelin, existent la 1700, în faţa Cetăţii. Totodată, în zona respectivă s-a stabilit în 1995 faptul că există, de asemenea, şi un cimitir medieval şi anumite fundaţii medievale.

În cursul zilei de ieri, arheologii au refuzat să comenteze aupra descoperirilor efectuate, spunând că primăria ar fi comunicatorul de drept pe acest subiect. De altfe, Primăria Oradea este până la urmă beneficiarul contractului de descarcerare arheologică a perimetrului şantierului, care are inclusă în acesta şi o clauză de confidenţialitate impusă părţilor.

Actualmente, lucrările în perimetrul delimitat de către experţi au fost sistate, iar reprezentantul Erbaşu SA, Călin Roman, spune că „managerul de proiect ne-a confirmat posibile descoperiri de interes arheologic. S-a oprit excavatia pe perimetru, dar avem front de lucru pe altă parte pe amplasament”.