Dacă PNL și USR Plus sunt de acord ca aceasta să fie desființată și să devină istorie pentru Justiție, UDMR vrea câteva modificări.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a precizat, duminică, 7 martie, că parlamentarii maghiari vor avea câteva amendamente.
„Nu am nicio problemă cu desfiinţarea Secţiei Speciale. Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi, în cazul în care există o problemă. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor şi atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public (…) Acolo există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică .  Acolo ar trebui duse aceste dosare, nici la DNA, nici la DIICOT”, a afirmat Kelemen, citat de Agerpres.

Desființarea SIIJ, amendată în Parlament. Ce modificări propune UDMR

Kelemen Hunor a precizat că sunt necesare câteva modificări, Liderii maghiari vor să se stabilească în mod clar cine vor fi cei care îi vor ancheta pe magistrați. De-a lungul timpului, au existat numeroase sesizări privid presiunile, abuzurile DNA asupra unor magistrați.

„Vor exista discuţii şi cu ministrul Justiţiei şi cu colegii din Parlament (…) Cine îi va ancheta pe procurori şi judecători, aici trebuie o discuţie mai aplicată. (…) Vom susţine articolul care prevede desfiinţarea Secţiei. Apoi urmează cine vor fi cei care vor ancheta. Eu zic că trebuie să fie la Ministerul Public, la procurorul general. (…) Se poate ajunge la o soluţie, sunt convins (…) Mai sunt discuţii care pot fi nuanţate în zilele următoare”, a adăugat Hunor, citat de sursa menționată mai sus.

De ce este importantă dezbaterea SIIJ pentru cetățeni

În fapt, subiectul SIIJ este de o importantă majoră pentru toți cetățenii. Modul în care funcționează Justiția reflectă integritatea unei societăți.

Citește aici interviul EvZ despre  Justiție. Dezvăluiri incendiare din sistem

A avea procese juridice corecte, magistrați care nu sunt presați să dea anumite soluții de condamnare sau de achitare, este esența democrației.

Din păcate, abuzurile asupra magistraților exercitate de colegii lor de la DNA fac des subiectul unor dezvăluiri. De asemenea, statul a plătit despăgubiri fabuloase, acordate de CEDO, din cauza abuzurilor din Justiție.

Proiectul urmează să fie supus aprobării zilele următoare. CSM a dat aviz negativ, dar este doar consultativ.