Despăgubiri HoReCa. Potrivit ministrului Economiei, domnul Claudiu Năsui, Guvernul a aprobat alocarea sumei de un miliard de lei pentru despăgubirea societăţilor care activează în domeniul HoReCa. Conform acestuia, absolut toată luma va primi bani.

Principiul “primul venit, primul servit”, eliminat

Într-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, ministrul Economiei Claudiu Năsui linişteşte patronii de hoteluri şi restaurante afirmând faptul că Guvernul a decis alocarea sumei de un miliard de lei pentru despăgubirea industriei HoReCa.

“A trecut ordonanţa mult aşteptată pentru Horeca. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparenţă. Ca element de noutate, ieri, în şedinţa de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata.

Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul “primul venit, primul servit”. Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanţilor, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri.

Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc.

Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi”, a scris sâmbătă, pe Facebook, Claudiu Năsui.

Claudiu Năsui: „Am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani”

Având în vedere faptul că s-ar fi ajuns la crearea a două categorii de oameni, respectiv cei care primesc şi cei care nu, ministrul afirmă faptul că nu a dorit să implementeze un criteriu de departajare ales prin minister.

″În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare şi nu altul. Începeau întrebările perfect legitime de tip “Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?”.

Degeaba am fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alţii. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total”, a mai transmis ministrul Economiei.

Nimeni nu rămâne pe dinafară. Despăgubiri pentru toată lumea, indiferent de suma alocată

Conform sursei menţionate, în eventualitatea cazului în care suma pentru despăgubiri va fi depăşită, atunci societăţile vor încasa o sumă proporţională cu cererea acestora de finanţare.

“Astfel toată lumea va primi bani şi nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienţi bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toţi mai puţin, dar toată lumea tot va primi.

Este o soluţie corectă care nu împarte antreprenorii în câştigători (care primesc fonduri) şi pierzători (care nu primesc). Şi care nici nu stimulează lumea să îşi depună cererea de finanţare nici cât mai repede, nici cât mai târziu”, a mai scris ministrul Economiei pe reţeaua de socializare.