Transilvania este o regiune care se bucură atât de un relief spectaculos, cât și de un patrimoniu cultural și istoric excepțional. În Transilvania ideal este să te lași purtat pe culmi de munte, în zone de podiș, printre ziduri de cetate pentru a intra într-o adevarată zonă de poveste.

Cei mai mulți dintre noi când ne gândim la zona Transilvania, ne gândim la munți, aer curat sau trasee montane. Dar câți dintre noi ne gândim la autorii care au trăit pe acele meleaguri? Dacă ajungeți în Cluj trebuie să știți că se află Conacul Octavian Goga, în Ciucea mai exact.

Clădirea reprezinta ceva sentimental pentru scriitor, deoarece vechiul său prieten a trăit acolo, acesta fiind și motivul pentru care a cumpărat această locuință. Pentru a-și extinde domeniul, acesta a cumpărat terenuri în apropierea conacului. Pe 15 ianuarie 1921 se celebrează cununia civilă între Octavian Goga și Veturia Veturia Mureșan, căsătorită Triteanu, fata preotului protopop din Sebeș, Zevedei Mureșan, pe care o cunoștea din timpul studiilor gimnaziale de la Sibiu. Veturia îl însoţește pe Goga la București, plănuind împreună ca, după divorţ să se căsătorească.

Noua familie decide să dea curs apelului Csinszkăi de a cumpăra de la aceasta fostul domeniu de la Ciucea, în amintirea vechii prietenii care îi lega pe cei doi poeţi aparţinând unor naţiuni vecine, dar diferite. Pe 14 iunie 1921, noua familie pleacă la Ciucea, după perfectarea contracului de vânzare-cumpărare a domeniului Boncza cu Csinszka Boncza. Vechiul Conac de vânătoare de la Cheile Ciucii este preluat de noii proprietari care se decid să-l reconstruiască, transformându-l într-o reședinţă demnă de un ministru.

Boncza Berta (Csinszka) și Ady Endre se căsătoriseră în secret la 26 mai 1915, la Budapesta, în prezenţa primarului Barczi István, locuind temporar la hotelul Magyar Király. În cele din urmă, după ameninţări ale părintelui cu dezmoștenirea fiicei și procese privind recuperarea prin majorat a averii tatălui de către aceasta, Boncza Miklós se împacă cu situaţia și acceptă ca îndrăgostiţii să locuiască în cele trei odăi anexe aflate în preajma conacului de vânătoare de la Ciucea (Casa Ady Endre), potrivit siteului dedicat muzeului.

În acest loc, cumpărat de Octavian și Veturia Goga se află și Mausoleul iubirii, locul în care soții Goga au decis să fie înmormântați. Construcția este placată cu mozaic. Conacul Octavian Goga rămâne și astăzi unul dintre cele mai importante conace din județul Cluj, devenind astăzi Muzeu Memorial. Dacă îți planifici o vacanță în această zonă, nu uita să adaugi pe lista de vizite și acest Muzeu Memorial și împărtășește pe mai departe prietenilor ajutând astfel la promovarea locurilor istorice.