În cursul zilei de sâmbăta, Cristian Moș, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș a transmis o solicitare Administrației Bazinale de Ape Banat, cu privire la demararea unei anchete în urma primirii unui set de imagini cu râul Bega plină de spumă.

„În această după-amiază am primit aceste imagini unde se vede clar că au fost deversate niște substanțe necunoscute în râul Bega. Știu că este o practică curentă în rândul poluatorilor să deverseze substanțe nocive în timpul weekendului când instituțiile statului nu au program.

În momentul acesta o echipă de la Administrația Bazinală de Apă Banat se deplasează spre zona Uzinei de Apă și sper ca în cel mai scurt timp să aflăm ce substanță a fost deversată în Bega”, a anunțat Cristian Moș, cerând timișorenilor să alerteze de urgență autoritățile în eventualitatea cazului în care dețin informații cu privire la poluatorii județului.

„Avem datoria să apărăm cu toate forțele resursele naturale, iar cei care se cred mai presus de lege trebuie să înțeleagă că s-a terminat era în care administratorii județului sau ai orașului închideau ochii.

În acest mandat mă voi asigura că județul Timiș devine unul dintre cele mai verzi județe din România, iar astfel nereguli o să devină istorie. Dacă aveți orice informație care considerați că ar putea să ajute autoritățile să-i prindă pe poluatorii din județ care nu respectă legile, vă rog să le oferiți.

Făcând un efort comun putem să protejăm resursele naturale care ne ajută să trăim sănătos”, a mai transmis Moș.

O problemă „normală”

Potrivit autorităților, acestea susțineau în trecut faptul că problema de față este un fenomen normal, care se întâmplă în fiecare an

„Fenomenul este unul care se întâmplă în fiecare an. Și în amonte de Timișoara este spumă pe Bega, la fel am fotografii și de la Sânmihai. Până în urmă cu 10 ani aveam spumă pe Bega două luni pe an.

Calitatea apei la Uivar este aceeași ca peste tot. Calitatea apei din Bega este aceeași care este tot anul, conform analizelor efectuate, nu este nicio modificare.

În această perioadă, debitul râului Bega a crescut cu aproximativ între 5 și 7 metri pe secundă, care înseamnă o mare cantitate de substanțe organice urmare a topirii zăpezii. Stația de epurare Timișoara a dus la un surplus între 3 și 6 metri pe secundă”, spunea, în urmă cu doi ani, Ionel Vlaicu, directorul adjunct al Administrației Bazinale de Apă Banat.

Astfel, rămâne de văzut care va fi rezultatul anchetei cerută de către reprezentanții CJ Timiș.