Conform rezultatelor înregistrate la simulările Evaluării Naționale publicate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, la prima probă, respectiv Limba și și lteratura română, s-au prezentat 2.595 de elevi din totalul de 2.784 de copii înscriși.

Rezultate la Română

Urmare a corecturii lucrărilor, IȘJ Harghita anunță faptul că 1.716 elevi ai clasei a VIII-a au cunoștințe suficiente pentru asigurarea unei note cuprinse între 1 și 4.99.

Procentual, 40,9% dintre lucrări au fost notate între 2 și 2.99 și 879 de elevi, adică 33.87%, au primit note de peste cinci. 304 dintre lucrările lor au fost suficient de bune pentru a fi notate între 5 – 5,99.

Referitor la școlarii care au reușit să obțină note cuprinse între 6 și 6.99, aceștia au fost în număr de doar 234, în timp ce 197 de elevi au primit între 9 și 7,99. 112 lucrări au fost notate între 8 și 8,99, 31 între 9 – 9,99 și doar o singură persoană a reușit să obțină în județ nota 10 la proba de față.

Rezultate la Matematica

Cu toate că la această probă rezultatele sunt mai bune, ele nu sunt nici pe departe liniștitoare.

Concret, un procent de 59,25% dintre elevi au reușit să promoveze simularea, din totalul de 2.606 de școlari prezenți la simulare. Majoritatea dintre aceștia au fost notați între 6 și 6,99, iar 62 au primit note de peste 9, patru dintre elevi obținând nota 10.

Așa cum era de așteptat, cele mai bune rezultate s-au obținut la Limba și Literatura maghiară. La această probă procentul de promovabilitate a fost de 78,53%, conform statisticilor IȘJ Harghita.

„Având în vedere că este vorba despre o simulare, unde au absentat destul de mulţi, aproape 200 de elevi la fiecare disciplină – 187 de elevi la Română, 178 la Matematică şi 199 la Limba maghiară – la nivel de judeţ eu zic că este un procent acceptabil, având în vedere şi caracterul neobligatoriu al simulării examenului. În ceea ce priveşte rezultatele obţinute de elevi, nu suntem mulţumiţi de ele, mai ales la Limba şi literatura română.

Trebuie să vedem ce putem face, ca procentul notelor peste cinci să fie mai mare la această disciplină, fiindcă procentul de aproape 34% este destul de scăzut. Vom avea discuţii (pe această temă – n.a.) la nivelul inspectoratului, la nivelul şcolilor, cu directorii şi trebuie să găsim metoda bună, cu implicarea mai ales a doamnei Manuela Stîngă, inspector de specialitate, să vedem cum putem îmbunătăţi situaţia pentru examenul propriu-zis de Evaluare Naţională în cele mai puţin de două luni care ne-au rămas.

La limba maternă, putem spune că procentul obţinut, de aproape 80%, este unul acceptabil, iar Matematica este o disciplină unde de obicei procentele nu sunt aşa de mari. Şi aici trebuie să găsim metodele prin care elevii să atingă cel puţin nota cinci”, a declarat inspectorul şcolar general Demeter Levente.

Cine se face vinovat pentru rezultatele slabe ale elevilor

Conform inspectorului școlar general, impactul negativ asupra învățăturii și implicit, a rezultatelor acestei simulări sunt cauzate de către pandemia de Covid-19 și multitudinea de modificări care au apărut în derularea programului de simulări.

„În primul semestru au fost la şcoală, apoi au studiat online şi cele două au alternat pe parcursul anului şcolar, în funcţie de scenarii. Desigur, clasa a VIII-a a fost la şcoală începând din 8 februarie (…) dar la Limba şi literatura română s-a schimbat şi programa şcolară, ceea ce este o noutate şi pentru elevi, dar eu cred că şi pentru cadrele didactice.

Testele au fost concepute altfel, aici a fost o schimbare majoră. Dar avem şi programul remedial, care funcţionează şi în timpul vacanţei, şi sperăm că aceste cifre (procentele de promovare – n.a.) vor arăta mai bine în iunie-iulie”, a conchis şeful ISJ Harghita, Demeter Levente.