Potrivit președintelui Asociației Județene a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistriţa-Năsăud, Vasile Turculeț, în momentul de față tot mai mulți oieri renunță la această activitate din cauza faptului că pur și simplu nu mai pot să trăiască prestând munca de oier montan, care în vremurile comuniste era cât se poate de eficientă.

De ce au abandonat România oierii montani

„Din motive care nu pot fi prezentate într-un mod prea simplu, mulți oieri din zona montană, aflați în vreo nouă județe ale României, mi s-au adresat spunându-și necazurile care pot reprezenta o voce a oierilor de munte:

  • Oieritul montan este mult mai ineficient decât în vremurile comuniste, așa încât tot mai mulți oieri de munte renunță la această activitate din care nu mai pot „trăi”.
  • Utilizarea pășunilor de munte a fost abandonată fiindcă face acest tip de oierit și mai ineficient, dar și pentru faptul că nu există nici un motiv de atragere a oierilor tineri spre un asemenea tip de viață: departe de casă și cu foarte multe probleme.
  • Prezentarea multiplelor necazuri generate de oieritul montan nu numai că a fost ignorată de mai multe guverne al României, ba mai mult, actualul Guvern al României, prin șefii de la agricultură, recomandă la modul general (de la munte pân’la mare) înființarea asocierilor de tip comercial, de parcă desfacerea „produsului montan” reprezintă o problemă și nu modul de realizare a „produsului montan”.

Bieții oieri de munte mi-au explicat într-un mod metaforic că li se recomandă „să folosească pastile pentru cap ca să nu-i mai doară picioarele” și tot ei au zis că dacă unii gândesc cu picioarele în loc de cap consecințele sunt pe măsură.

Deoarece oierii de munte se pricep doar la agricultură iar aceasta merge prost în România, este explicabil de ce au plecat atâția agricultori montani la munci agricole în alte țări ale Europei, urmând conform spuselor lor să mai plece și alții”, a transmis Vasile Turculeț, potrivit Agroinfo.