Inițiativa aparține Primăriei Brașov și are ca scop refacerea planului de îmbunătățire a calității aerului. La discuțiile care pot fi urmărite on-line pe pagina oficială a acestei instituții, sunt așteptate Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, organizații nonguvernamentale, companii care produc emisii dăunătoare mediului, pentru a veni cu soluții în combaterea poluării.

Potrivit unui studiu publicat de site-ul AirVisual, Brașovul se află în topul orașelor fruntașe la gradul de poluare, alături de București, Cluj, Botoșani.

În anul 2019, Brașov a avut coeficientul de poluare 18, iar asta a fost din cauza faptului că nu au existat măsuri practice pentru poluarea cauzată de construcțiile care nu au în vedere spațiile verzi.

De asemenea, arderea necontrolată a deșeurilor este unul dintre factori, spun localnicii care încarcă diverse fotografii în acest sens, pe rețelele de socializare.

Risc de amenzi gigantice

Pe lângă impactul negativ asupra sănătății oamenilor , poluarea aduce si pagube financiare. Dacă factorii de decizie nu se mobilizează pentru soluții concrete, amenzile de la Uniunea Europeană aplicate statului român ar putea ajunge și până la 400 000 de euro pe zi.

Orașul Brașov este expus la poluare și din cauza poziționării geografice, întrucât este tranzitat turistic, iar o primă măsură adoptată de Consiliul Local a fost interzicerea camioanelor până în norma de poluare euro 4.

De asemenea, autoritățile brasovene au decis că autocarele turistice pot tranzita centrul istoric, dar nu au voie să staționeze pe domeniul public.

Specialiștii în protecția mediului sustin că poluarea nu poate fi combătută doar cu amenzi, un rol important ar trebui să îl aibă educația cetățenilor privind proteția mediului înconjurător. Aceștia cred că este necesar să ne schimbăm radical obiceiurile, de la cele de utilizare a plasticului, până la cele de îngrijire a spațiilor verzi.

În acțiunile de prevenire, de educare a brașovenilor în ceea ce privește protecția mediului, a fost implicată și Poliția Locală, chiar dacă este prima instituție care poate sancționa, atunci când este cazul. Recent, oamenii legii au amendat o persoană cu suma de 25 000 de lei, deoarece incendia ilegal mai multe reziduri auto.

Printr-un comunicat de presă, au făcut un apel la cetățeni să respecte normele de protecție a mediului, nu doar de teama amenzilor, ci și pentru sănătatea lor.