Marți,12 ianuarie, de la ora 17:00, va avea loc prima dezbatere publică a anului la Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC). Aceasta se va desfășura online, pe platforma digitată zoom și va fi transmisă live pe canalele de socializare. Dezbaterea este organizată în parteneriat cu consorțiul interorganizațional LEAP – autorul uneia dintre cele mai recente cercetări centrate pe tineri. Alături de organizatori, vor participa la dezbatere și reprezentanți ai instituțiilor de educație din oraș și județ, reprezentați ai Băncii Mondiale precum și reprezentanți ai altor organizații, precum Federația Tinerilor din Cluj.

Ovidiu Cîmpean, Coordonatorul CIIC, a declarat:

„Vom prelua rezultatele cercetărilor realizate de consorțiul LEAP în cadrul Planului Integrat de dezvoltare Urbană – SIDU. Cred că e important să extindem dialogul cu tinerii la nivelul zonei metropolitane și sper să constituim un grup de lucru cu reprezentanții tinerilor, care să sprijine realizarea unor politici publice eficiente și utile pentru tineri și care să stabilească planuri de acțiune anuale clare. Îi invit pe toți cei interesați să participe la dezbatere pentru a contribui la construirea unei viziuni pe 10 ani pentru tinerii din Cluj.”

Ce se va prezenta

La dezbateera Centrului de Inovare și Imaginație Civică va fi prezentat un studiu LEAP. Acesta este o evaluare a nevoilor și oportunităților tinerilor din Cluj-Napoca. Studiul a fost realizat în perioada 27 ianuarie – 30 august 2020. S-a folosit metodologia evaluării participative pentru a identifica nevoile, problemele și oportunitățile populației tinere (10-24 ani) din Zona Metropolitană Cluj.

La dezbatere vor fi prezentate rezultatele cercetării LEAP împreună cu studii și analize complementare și se va pune accent pe acțiunile concrete ce pot fi demarate pe termen scurt, mediu și lung. Vor fi luate în discuție, de asemenea, politicile ce pot fi agreate atât de autoritățile locale și metropolitane, cât și de alți actori relevanți din mediul public, privat și neguvernamental. Abordarea va fi una interdisciplinară și multisectorială.

O astfel de cercetare complementară este „Profilul tânărului clujean” și este coordonată de Federația Tinerilor din Cluj.Aceasta va prezenta datele rezultate, astfel încât dezbaterea să poată avea la bază toate datele colectate în orașul nostru, pe tema nevoilor tinerilor.

Acest eveniment urmărește în mod deosebit situația tinerilor, cu preocupările lor diverse, mai ales în contextul actualei pandemii. Totodată, dezbaterea urmărește crearea de oportunități concrete pentru tineri.Ca să aibă succes, programul trebuie să fie ajutat de factori de decizie din administrație și mediul de afaceri.