Discuția privind pensiile speciale nu este o noutate pentru coaliția de guvernare.

Ministrul Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a explicat că USR-PLUS susține eliminarea tuturor pensiilor speciale și aducerea lor în linia cu contributivitatea.

„Asta scrie acolo în PNRR, să aducem pensiile speciale în linie cu contributivitatea”, a precizat ministrul Proiectelor Europene.

USR-PLUS susține eliminarea tuturor pensiilor speciale

Ghinea a mai precizat faptul că nu există încă o decizie clară cu privire la eliminarea pensiilor magistraților, care sunt intagibile. Demnitarul susține că e nevoie de o discuție publică pentru luarea unei decizii.

” În accepţiunea mea, da, dar nu este un consens în coaliţie pe acest subiect (…) Nu este consens cu ce categorii de pensii speciale să acoperim.Am avut nenumărate discuţii pe acest  subiect, dar, cu cât ne apropiem mai mult de o decizie, cu atât problema se va acutiza şi trebuie să avem discuţia asta public.

Din punct de vedere al USR PLUS, toate pensiile speciale trebuie să fie pe masă. Avem nişte limite ale CCR, eu cred că aceste decizii ale CCR sunt greşite”, a explicat ministrul, potrivit News.ro.

Totodată, Ghinea a afirmat că partidele din coaliția de guvernare sunt de acord cu aplicarea principiului contributivității pentru pensiile speciale.

Un important lider din Partidul Național Liberal, Emil Boc, a precizat în urmă cu câteva săptămâni faptul că reforma pensiilor speciale trebuie făcută ordine cât mai repede.

Boc e susținătorul principiului contributivității, iar dezbaterea legată de aceste schimbări ce urmează să aibă loc reprezintă ,, un gest de responsabilitate politică”.

„Lucrurile stau în felul următor. Nu era obligatorie, conform legii, dezbaterea în Parlament a PNRR-ului, al Planului Național de Redresare și Reziliență , dar este un gest corect de responsabilitate politică a premierului, pe care-l consider normal și binevenit – să ai un dialog cu opoziția pe marginea acestui plan extrem de important pentru România”, a explicat Emil Boc la un post de radio local.