Planul ascuns al maghiarilor de a pune stăpânire pe Transilvania a avut la bază strategii de propagandă, de dezinformare, metode folosite în „universitățile kominterniste, KGB-iste și GRU-iste” de la Moscova. Cu toate acestea, reacția experților militari, așa cum este Mircea Chelaru, a venit la timp prin evitarea separării celor două mase. În martie 1990, ungurii doreau autonomia Transilvaniei, astfel că lansau atacuri de genul: românii vor să vă ia gâtul. Vor face asta chiar pe 15 martie. Trebuie să ieșim în stradă pe 15 martie.

Ce rol a avut președintele Ion Iliescu în masacrul din martie 1990?

Generalul(r) Mircea Chelaru a relatat cum informațiile despre conflictele intertenice din Transilvania curgeau în 1990, când șeful statului era Ion Iliescu, iar la conducerea SRI se afla Daniel Măgureanu.

„Dacă vroiau, sovieticii pacificau zona”, a completat Florian Bichir. „Dl. Măgureanu a fost mereu lângă Iliescu. Veneau mereu informații de conflicte minore din zona Târgu Mureș. Se apropie ziua de 15 martie și toată maghiarimea vrea să iasă în stradă să sărbătorească marea Revoluție maghiară. Este un afront grav pentru românii de-acolo, haideți să facem pace. A refuzat”, a mărturisit Mircea Chelaru în studioul EvZ.

Spaima, cea mai puternică armă într-un război

Invitatul jurnalistului Dan Andronic a punctat un lucru de urmărit în orice formă de conflict. Tehnica spaimei existențiale. Românilor le era teamă de maghiari, maghiarilor de români. În fapt, maghiarii aveau toată forța statului în această luptă,iar România o armată și o structură de informații dezbinată.

„La Târgu Mureș s-au confruntat două mari forțe: forța statului românesc, care era aproape zero și întreaga capacitate a Ungariei cu falanga etnică interioară, UDMR-ul, constituită încă din 23 decembrie 1989. A decis interzicerea imediată a tot ce e românesc„, a explicat genralul(r) Chelaru.

Dacă vreți să înțegeți realitatea Transilvaniei, evoluția relațiilor interetnice în cartea document Zori însângerate sunt mărturisiri explozive ale oamenilor care au fost direct implicați în mascarul de la Târgu -Mureș.

O găsiți la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro.

De asemenea, emisiunea Evenimentul Istoric poate fi urmărită aici.