Gheorghe Falcă, europarlamentarul PPE/PNL a vorbit despre acordurile pe care Statele Unite ale Americii şi România le-au semnat pentru realizarea dezvoltării centralei nucleare de la Cernavodă.

În cursul lunii decembrie a anului trecut, cele două state semnau o serie de acorduri prin intermediul cărora centrala nucleară din ţara noastră urma să primească suma de opt miliarde de dolari.

Gheorghe Falcă: „România a accesat cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată”

Potrivit europarlamentarului, România a accesat cel mai mare pachet de finanţare din istorie, respectiv, opt miliarde de dolari.

„Dincolo de parteneriatul militar, atât România cât şi Statele Unite vor coopera pentru recondiţionarea unui reactor nuclear la centrala de la Cernavodă. România a accesat cel mai mare pachet de finanţare primit vreodată, ceea ce confirmă încrederea de lungă durată dintre cei doi aliaţi.

Cu o finanţare de opt miliarde de dolari pentru strategia energetică româno-americană, România va juca un rol de lider în Europa consolidându-şi o bine-meritată poziţie”, spunea la vremea respectivă Falcă.

Ratificarea acordului

Europarlamentarul a mai afirmat faptul că acordul respectiv a fost ratificat de către Guvern.

„În ultima ședință de Guvern a fost ratificat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă şi în sectorul energiei nucleare civile din România, semnat la București, la 9 decembrie 2020 și la Upper Marlboro, la 4 decembrie 2020.

Acest acord este unul esențial pentru securitatea energetică a țării noastre, dar și pentru viitoarele investiții care urmează să fie făcute. În mod cert, investițiile de la Cernavodă vor aduce locuri de muncă și o oportunitate de dezvoltare economică și energetică a României”, a spus, acum, europarlamentarul arădean.

Pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, precum şi pentru reconstruirea reactorului 1, Statele Unite ale Americii are un anumit parteneriat cu România, iar valabilitatea actualului acord se întinde pe o perioadă de 30 de ani de zile.