Deputatul PNL Diana Morar afirmă faptul că eliminarea pensiilor speciale pe care parlamentarii le primeau în trecut este abia la început, urmând ca în viitor să fie scoase şi cele care vizează alte categorii de persoane. Acest lucru nu se poate realiza însă doar printr-o singură lege, aşa cum au solicitat sau reproşat diferite persoane, întrucât acest lucru este neconstituţional.

Ce spune Diana Morar

”CCR s-a pronunțat anul trecut că nu poți să legiferezi cu același proiect de lege toate drepturile, pensiile care rezultă din diferite legi, ci trebuie să mergi la fiecare în parte. Deci eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari este un început, vor urma și celelalte categorii.

Nu se poate face acest lucru printr-o singură lege pentru că este neconstituțional. Parlamentarii au făcut ce au promis, au început cu pensiile lor. Da, reprezintă 1%, dar vor urma și celelalte categorii, care vor intra în analiză. Nu toate sunt pensii speciale, marea parte sunt pensii de serviciu și e un pic mai greu să corectăm aceste lucruri.

Pensii speciale sunt cele ale parlamentarilor și ale aleșilor locali, dar pensiile militarilor, magistraților și altor categorii cu statut special sunt pensii de serviciu, nu poți să intri cu tăvălugul și să le netezești pe toate cu același proiect de lege pentru că nu este constituțional. O analiză corectă și pertinentă trebuie să stea la baza luării deciziei modului de calcul și plată a pensiilor de serviciu.

Principiul contributivității trebuie să stea la bază, dar unele categorii au avut și constrîngeri în desfășurarea activității și trebuie să existe o bonificație pentru constrângerile în a desfășura alte tipuri de activități care să le aducă venituri, Bineînțeles, acele bonificații nu trebuie să însemne mai mult decât principiul contributivității”, a spus Diana Morar într-o emisiune la BEX TV.

Ea a spus că lucrurile în privința pensiilor vor fi puse pe un făgaș corect: ”Asta nu înseamnă a nesocoti munca acelor oameni, dar nici a crea privilegii care să ducă la a ți se plăti o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut. De fapt, chiar aceste cazuri sunt cele care au atras atenția opiniei publice prin indecența lor, sunt cazuri poate de pensii de 100 de ori mai mari decât pensia minimă din România, nu este normal.

O pensie de magistrat în acest moment reprezintă 85% din ultimul salariu brut al acestuia și de câte ori crește salariul brut pe țară crește și pensia. În 2018, când PSD a trecut contribuțiile de la angajator la angajat a crescut foarte mult brutul, s-a ajuns la multe situații în care magistrații să aibă pensia cu mult mai mare decât au avut salariul. Înainte de acest moment, lucrurile erau raportate la venitul net”.

Pensii speciale acordate unui număr de sub 4.000 de parlamentari.

Fostul secretar de stat în ministerul Justiţiei, doamna Diana Morar, a subliniat faptul că în cursul anului precedent, pensiile de serviciu erau acordate unui număr de sub 4.000 de magistraţi, diferenţa până la 80.000, fiind cadre din corpul militar.

”Corect ar fi să primești pensie de serviciu ca magistrat doar dacă ai prestat toată activitatea ca magistrat, deci nu ai fost înainte consilier juridic sau altceva și ai devenit magistrat înainte de încheierea activității, urmând să benficiezi de aceeași pensie ca un magistrat de carieră. Aceste lucruri nu sunt apreciate nici de către magistrații de carieră, pentru că sunt băgați în aceeași oală cu magistrați de final de carieră. Trebuie reglate lucrurile, să fie echitabile”.