Pe perioada stării de urgență s-a suspendat taxarea până în aceste zile. Decizia a fost luată de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență. De luni, 18 ianuarie, cetățenii din Alba vor plăti pentru locurile din parcare publice.

„Îndemn albaiulienii să-și facă un abonament. Mi-am făcut și eu astăzi unul și merge repede. Eu mi-am făcut pe un an de zile, cred că este cel mai rentabil și, după cum știți, regulamentul prevede să parchezi oriunde, în baza acestui abonament, înafară de Zona Roșie, care este zona istorică.

De luni, așa cum știți, va porni regulamentul parcărilor publice. Două săptămâni, oamenii au timp să se orienteze, să-și facă abonamente, să se obișnuiască cu tichetele răzuibile, cu plata prin SMS, după care, din 1 februarie, vor exista măsuri cum ar fi amenzi, măsuri pecuniare.”, a declarat primarul Gabriel Pleșa, pentru ziarulunirea.ro.

Prețurile la abonamente

Abonamentul, pe an,  pentru parcare pe spațiile publice pentru persoanele fizice începe de la 50 de lei pe lună și poate ajunge până la 300 de lei pe an.

Pentru persoanele juridice, abonamentul va fi 100 de lei pe lună sau de la 600 de lei pe an. De reținut e că abonamentele nu pot fi transmisibile de la o mașină la alta.

Varianta de abonament transmisibil costă de la 75 de lei pe lună pentru persoanele fizice.

Pentru persoanele juridice, abonamentul costă 150 de lei. Abonamentul transmisibil e plătit de persoană sau firmă și poate fi utilizat pe mai multe mașini.Locurile de parcare vor putea fi plătite prin SMS și cu cardul. Șoferii pot folosi aplicația online Tpark pentru plata abonamentelor.

 Zone tarifare și tarife

Zona roșie

Parcările din interiorul Cetății Alba Carolina intră în zona roșie iar tarifele sunt următoarele:

  • tarife autoturisme: 2 lei / 1 oră, 4 lei / 2 ore, 17,5 lei / 1 zi; nu există tarif de 30 de minute;
  • tarife autocar: 10 lei / 1 oră, 20 lei /2 ore, 50 lei/ 1 zi; – tarif închiriere (persoană juridică) 175 lei.

Nu există tarif pentru 30 de minute, iar taxarea pentru locul de parcare e de luni până vineri, între orele 8.00-20.00. Sâmbăta și duminica între orele 00.00-24.00.

Zona albastră

În zona albastră se află centrul orașului ( 8.00-17.00, de luni până vineri, iar sâmbătă și duminică) și cartierul Cetate (  (8.00 – 20.00 de luni până vineri, 8.00-16.00 sâmbătă și duminică).

La instituțiile publice din oraș cum ar fi, Curtea de Apel Alba Iulia, Tribunalul Alba și Judecătoria Alba Iulia, Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Primăria, Agenția de Dezvoltare Regională Centru, sedii de bănci, magazine, Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia taxele pentru un loc de parcare sunt

  • tarife autoturisme: 0,5 lei / 30 min, 1 leu / 1 oră, 2 lei / 2 ore, 7,5 lei / 1 zi.

Zona galbenă

În zona galbenă se află restul străzilor din centru și cartierul Cetate ( de luni până vineri, între orele 8.00 -18.00) Străzile sunt următoarele: Simion Bărnuțiu, Primăverii, George Coșbuc, Călărașilor.

De asemenea, strada Vasile Alecsandri, Iașilor, Plevnei, Crișanei, la gară sau la restaurantul chinezesc se află în zona galbenă.

În Cetate pe Bulevardul Republicii și str. Timotei Cipariu. Tarifele pentru autoturisme sunt:

  • 0,25 lei / 30 min, 0,5 lei / 1 oră, 1 leu / 2 ore, 4 lei / 1 zi.

Sancțiuni

Constatarea și sancționarea contravențiilor se va face de către agenții constatatori din cadrul Direcției Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia sau împuterniciți ai Primarului municipiului Alba Iulia.

Agenții din cadrul Direcției Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia va sancționa staționarea fără abonament sau neachitarea contravalorii parcării cu amendă între 500 și 1000 de lei.

De asemenea, depășirea timpului de staționare se sancționează cu amendă de la 100 până la 300 de lei. Neafișarea abonamentului sau expunerea abonamentelor ce nu permit descifrarea elementelor de identificare se va sancționa cu amendă de la 100 până la 300 de lei.

Alte contravenții și sancțiuni sunt:

  • Ocuparea a două locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sancționează cu amendă de la 300 până la 500 lei;
  • Blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate, se sancționează cu amendă de la 300 până la 500 lei;

Alba Iulia a fost singura reședintă de județ din România fără parcări cu plată.